Slika oblaka po terminima -MRC Gradište


Refleksivnost radara [dBz] : 2 - 10 10 - 25 25 - 35 35 - 45 45 - 55 > 55
Intenzitet oborine
i pojave:
naoblaka bez oborine neznatan do slab slab do umjeren umjeren do jak,
moguća grmljavina
jak do vrlo jak, grmljavina ekstreman,
grmljavina, moguća tuča

Meteorološki radarski centar Gradište

Meteorološki radar na lokaciji MRC Gradište je WRM200 C-band dvojno polarizirani Doppler radar proizvođača Vaisala OYJ. Radar je instaliran u studenom 2021. godine u sklopu Projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u Republici Hrvatskoj METMONIC.

Radarska zraka ima valnu duljinu od 5,3 cm i širinu od 0.95°. Optimalan domet radara je 240 km. Mjerenja se izvršavaju svakih 5 minuta. Početna elevacija antene je 0,5°, a završna 25°.

Na slici se nalazi produkt MAX koji prikazuje vrijednost maksimalne radarske refleksivnosti za svaki pojedini „piksel“, kao i vertikalnu projekciju maksimalne radarske refleksivnosti po visini prikazanu na bočnim panelima. Produkt MAX je rezultat "volume scan-a" koji se izvršava u intervalima od 5 min. "Volume scan" započinje na elevaciji od 0,5° i završava na 25°. Podaci se prikazuju i obrađuju pomoću programske podrške Vaisala-IRIS. U gornjem desnom kutu slike označena je visina, a naznačeno vrijeme je termin početka radarskog mjerenja (po službenom vremenu). Na dnu slike se nalazi skala u boji koja prikazuje radarski odraz, a uz sliku je opisna skala izračunate količine oborine i moguće pojave.

Uz radarsku sliku nalazi se skala refleksivnosti oblaka u dBZ-ima od 2 do 70 dBz-a u koracima po 5 dBZ-a. Konvektivna naoblaka tipično poprima vrijednosti 35 i više dBZ-a. Što je veća refleksivnost, Cb je opasniji (moguće u tučonosan), tj. konvektivni procesi su izraženiji, oluje su jače.

Modernizacija postojeće infrastrukture, uređenje pristupa lokaciji te nabava i instalacija meteorološkog radara na MRC Gradište dio je Projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH - METMONIC koji provodi DHMZ uz podršku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva regionalnog razvoja i projekata Europske unije te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 343.914.506,50 kuna, od čega 85 % financira Europska unija sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15 % Republika Hrvatska kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

*MRC – Meteorološki radarski centar, *Cb - Cumulonimbus

Refleksivnost [dBz]Intenzitet oborine i pojave
2 - 10 naoblaka bez oborine
10 - 25 neznatan do slab
25 - 35 slab do umjeren
35 - 45 umjeren do jak, moguća grmljavina
45 - 55 jak do vrlo jak, grmljavina
> 55 ekstreman, grmljavina, moguća tuča