Proizvodi za građane


Biciklisti u vožnji parkom

DHMZ izrađuje niz informacija koje su građanima potrebne za donošenje svakodnevnih odluka. Takve informacije predstavljaju javno dobro, besplatne su i dostupne na mrežnim stranicama DHMZ-a.

Javno dostupne vremenske prognoze prognostičara (Hrvatska danas, Hrvatska sutra, Zagreb danas, Zagreb sutra i Izgledi vremena) i prognostičke karte, posebno kratkoročne prognoze prognostičkim modelom ALADIN za 72 sata daju pouzdanu informaciju građanima u planiranju svakodnevnih aktivnosti, ali i povećavaju učinkovitost sustava za rano upozorenje na opasne vremenske pojave.

Naročito su važna službena upozorenja za javnost na opasne vremenske pojave koja DHMZ kao nadležni nacionalni autoritet jedini može izrađivati. Za izradu upozorenja potrebna je visoka razina stručnosti, iskustvo, timski rad, vrhunska oprema i podloge, međunarodna umreženost, mogućnost savjetovanja i dr. te, ono što je od velike važnosti, potreba da upozorenja prenosi jedan službeni glas (engl. single official voice). Značaj takve odredbe naročito dolazi do izražaja u kriznim situacijama.

Građani u poplavljenom dvorištu

Pod pojmom opasne vremenske pojave podrazumijevaju se sve pojave koje mogu ugroziti ljudsko zdravlje i živote te materijalna dobra. Upozorenja postoje za iznimno jak vjetar, veliku količinu kiše, veliku količinu snijega, poledicu, mogućnost grmljavinskog nevremena, iznimno visoku i iznimno nisku temperaturu zraka, maglu i poplave. Posebno mjesto zauzimaju upozorenja u sustavu projekta Meteoalarm u koji je DHMZ uključen kao nacionalna služba zadužena za upozorenja na opasne vremenske pojave.

DHMZ tako svakodnevno objavljuje:

  • aktualne meteorološke i hidrološke podatke, te podatke kvalitete zraka
  • vremenske i hidrološke analize te prognoze
  • opća i specijalna upozorenja na opasne vremenske i hidrološke pojave (prema potrebi)
  • mjereni i prognozirani UV indeks
  • podatke visinskih i daljinskih mjerenja
  • i mnoge druge

DHMZ za građane i pravne osobe izrađuje uvjerenja o stanju vremena za potrebe nadoknade štete putem osiguranja koja se mogu koristiti i kao dokazni materijal u sudskim sporovima. (Potrebno je uputiti Zahtjev za podacima i uslugama).

Osim putem mrežnih stranica DHMZ-a navedene informacije su dijelom dostupne na besplatnim aplikacijama za mobilne telefone HRTmeteo i nIS kao i u informativnim emisijama na radiju i televiziji.

Dodatne usluge i proizvode kreirane prema svojim specifičnim potrebama građani mogu od DHMZ-a naručiti putem Zahtjev za podacima i uslugama.