Proizvodi za medije


DHMZ izdaje informacije za javnost putem interneta, televizije i radija te novina. Samom uspostavom nacionalne meteorološke službe 1947. godine, započela je i suradnja s korisnicima, prije svega s tadašnjim republičkim institucijama te novinama i radijem. Razvoj novih medija (internet) omogućio je DHMZ-u i izravnu komunikaciju s javnošću putem mrežnih stranica DHMZ-a: www.meteo.hr .

Posebno mjesto zauzimaju upozorenja u sustavu projekta Meteoalarm u koji je DHMZ uključen kao nacionalna služba zadužena za upozorenja na opasne vremenske pojave.

Najtraženije informacije DHMZ-a za potrebe javnih medija (interneta, radija, televizije, tiska) su podaci o trenutnim vremenskim prilikama te kratkoročna i srednjoročna prognoza vremena kao i upozorenja na opasne vremenske pojave.

U radijskim i televizijskim emisijama prognostičari već dugi niz godina izravno sudjeluju u prezentiranju izvješća. Suradnja s Hrvatskom radio televizijom (HRT) započela je već 1956. godine (tada TV Zagreb) kada je prognostičar svakodnevno oko 14 sati uživo davao prognozu vremena za idući dan. Od jeseni 1958. godine suradnja se proširuje i redovitim gostovanjem prognostičara u nedjeljnoj emisiji za poljoprivrednike, uključivanje vremenske prognoze u večernji dnevnik započelo je 1964. godine, kada je TV Zagreb emitirao Dnevnik nedjeljom, a od 1967. godine (pa sve do danas) prognostičari DHMZ-a svakodnevno daju vremensku prognozu na kraju glavnog večernjeg dnevnika.

DHMZ se vrlo rano uključio i u globalno mrežno povezivanje i razmjenu informacija putem računala pa se su već 1994. prema CARNET-u počeli slati podaci o trenutnom stanju vremena svaka 3 sata za Hrvatsku i Europu na hrvatskom i engleskom jeziku (tada je u uporabi bio Gopher servis koji je omogućavao pretraživanje internet resursa korištenjem lista i izbornika, i to navigacijom kroz hijerarhijske razine izbornika. Za razliku od web-a, nije imao mogućnost zajedničkog prikazivanja teksta i slike). Godine 1997. uključujemo se na svjetsku web mrežu (World Wide Web) s našom web stranicom na domeni meteo.hr. Od 1999. godine, početkom razvoja internog prognostičkog sučelja na DHMZ-u, na web stranici DHMZ-a započinje svakodnevno objavljivanje i grafičkih i tekstualnih prognoza koje izrađuju prognostičari DHMZ-a te automatskih prognoza temeljem izravnih izračuna atmosferskih modela za više od 100 gradova u Hrvatskoj i svijetu.