1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Klimatske promjene u inženjerskom fokusu

DHMZ, 1. 3. 2024. - Ovogodišnji Dan inženjera, obilježen je 29. veljače i 1. ožujka 2024. konferencijom u Zagrebu, koju su organizirali Hrvatski inženjerski savez (HIS) i Akademija tehničkih znanosti Hrvatske, na temu Strategija razvoja RH u svjetlu klimatskih promjena. Partneri konferencije bili su Državni hidrometeorološki zavod i Hrvatski zavod za norme.

U svom pozdravnom govoru, glavni ravnatelj DHMZ-a, dr. sc. Ivan Güttler, istaknuo je ključne aktivnosti DHMZ-a u ublažavanju i prilagodbi posljedicama klimatskih promjena: Kada govorimo o klimatskim promjenama, DHMZ je uključen u tu priču kroz nekoliko aspekata. Kroz bazična i primijenjena istraživanja te kroz projekte koji se bave adresiranjem uzroka klimatskih promjena, a to su dominantno emisije stakleničkih plinova. Kao i kroz projekte koji se bave tim simptomima, a to su projekti vezani za prilagodbu klimatskim promjena. Aktivno smo angažirani u rješavanju ovih izazova.

Konferencija je započela predavanjem načelnika Sektora za meteorološka istraživanja i razvoj DHMZ-a, dr. sc. Kristiana Horvatha pod nazivom Klima jučer, danas, sutra: meteorološke informacije kao potpora odlučivanju u društvu i gospodarstvu. U svom izlaganju, prezentirao je rad DHMZ-a u području operativnog praćenja klime (ocjena klime, klimatski atlas, praćenje klimatskih elemenata…), kao i ulogu DHMZ-a u pružanju relevantnih podataka mjerenja i modeliranja, koji su osnovni elementi razumijevanja klimatskih promjena.

DHMZ-ove motriteljske mreže, provedbom strukturnih projekta METMONIC, AIRQ i VEPAR, imaju obilje mjernih lokacija diljem Hrvatske. Kod numeričkih modela, prvenstveno se oslanjamo na naše in-house modele, a to su numerički prognostički model ALADIN, klimatski model RegCM te hidrološki model, poručio je Horvath ističući kako su klimatske simulacije dostupne na mrežnim stranicama DHMZ-a i repozitoriju Dabar. U kontekstu prilagodbe na klimatske promjene napomenuo je da Prognoze i upozorenja predstavljaju važne komponente prilagodbe na klimatske promjene. Na kraju predavanja, podsjetio je na otpornost DHMZ-a na ugroze, kao i na njegovu spremnost na izazove u ekstremnim situacijama. Kada je potres pogodio Zagreb i okolicu, 22. ožujka 2020., unatoč tome što je zgrada DHMZ-a trajno stradala i dobila crvenu naljepnicu, mjerenja nisu prekinuta i dane su sve potrebne prognoze i upozorenja, zaključio je Horvath.

U dijelu programa konferencije namijenjenom za predstavljanje partnerskih udruga i institucija, također je predstavljen rad DHMZ-a. U pauzama između predavanja, sudionici konferencije i posjetitelji su imali priliku, na štandu DHMZ-a, upoznati se s publikacijama i projektima, kao i vidjeti detaljnije rezultate rada stručnjaka DHMZ u području klimatskih promjena, kroz pet tematskih postera: Očekivane klimatske promjene u Hrvatskoj do sredine 21. stoljeća (Ivušić, Magjarević, Srnec), Kako će se rizik od toplinskih valova mijenjati u budućim desetljećima u hrvatskim gradovima? (Srnec, Magjarević), Suša i sušna razdoblja u Hrvatskoj (Marinović, Cindrić Kalin, Güttler), Klimatske promjene i rizik od požara u istočnoj Hrvatskoj (Čavlina Tomašević, Vučetić) i Agroklimatski atlas Hrvatske za razdoblje 1991.–2020. (Vučetić, Anić).

Dan inženjera bio je idealna prilika za DHMZ da istakne svoj angažman i predanost istraživanju te prilagodbi na klimatske promjene. Bila je to prilika i za razmjenu stručnih spoznaja s inženjerskom zajednicom kojoj stručnjaci DHMZ-a također pripadaju, kao i sa širom javnošću posebice studentima i profesorima Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije u čijim prostorima je konferencija održana. Cijeli program konferencije dostupan je ovdje.

Za više informacija o našim projektima i aktivnostima, pratite našu web stranicu i profile na društvenim mrežama Twitter i YouTube.