Mjesečna ocjena


Kolovoz 2023.

U kolovozu je u većini Hrvatske zabilježen suficit oborine. Normalne oborinske prilike prevladale su na području istočne, središnje i južne Hrvatske, dok je u ostatku Hrvatske bilo umjereno i vrlo kišno, a na području Rijeke, Parga i Malog Lošinja čak ekstremno kišno. Najmanje oborine bilo je na Lastovu, 33.6 mm, što je 58 % više od kolovoškog prosjeka za tu postaju. Zatim slijedi Gradište s 35.4 mm i ujedno najvećim negativnim odstupanjem od prosjeka za kolovoz, -35 %. Sušno razdoblje započelo 2. srpnja na postaji Split, odnosno 3. srpnja na postajama Makarska, Ploče i Komiža potrajalo je do početka kolovoza, ukupno 34, odnosno 33 dana. Najduže sušno razdoblje započeto u kolovozu trajalo je 23 dana u Šibeniku i 22 dana na Bilogori, odnosno između 18 i 21 dan na većini preostalih postaja.

Najviše oborine bilo je na postaji Parg, 368.9 mm, a to je 177 % više od kolovoškog prosjeka na toj postaji, dok je izmjerenih 128.9 mm na postaji Split najveće pozitivno odstupanje količine oborine od prosjeka, 305%. Najveća dnevna količina oborine izmjerena je 5. kolovoza na postaji Parg, 156.7 mm, gdje prosječna mjesečna količina oborine za kolovoz iznosi 133.2 mm.

Oborinske prilike slične onima u kolovozu prevladale su u zadnja dva i tri mjeseca. U zadnjih pola godine normalne oborinske prilike zabilježene su u istočnoj Hrvatskoj i manjem dijelu Dalmacije, dok su u ostatku Hrvatske prevladale umjereno i vrlo kišne prilike. Na 9-mjesečnoj skali također su prevladale umjereno i vrlo kišne prilike. Ekstremno kišne prilike zabilježene su u dijelovima središnje i gorske Hrvatske, dok je normalno bilo na južnom dijelu Hrvatskog primorja te na području Gradišta.

Na skali od 12 mjeseci na ogulinskom području i većem dijelu središnje Hrvatske bilo je ekstremno kišno. U dijelu kontinentalne i gorske Hrvatske te na području Rijeke i Krka bilo je vrlo kišno, dok je na području Gradišta, Zavižana i Hrvatskog primorja bilo normalno i umjereno kišno. Na vremenskoj skali od 18 mjeseci, oborinske prilike u središnjoj i dijelu gorske Hrvatske bile su u klasi umjereno i vrlo kišno, dok je u ostatku Hrvatske bilo normalno. Na najdužoj skali (24 mjeseca) normalne oborinske prilike prevladale su u gotovo cijeloj Hrvatskoj.