Mjesečna ocjena


Ožujak 2024.

U ožujku su prevladavale normalne i umjereno kišne oborinske prilike. Umjereno sušno bilo je na području Slavonskog Broda, dok je ekstremno kišno bilo na zadarskom području. Najveća mjesečna količina oborine i ujedno najveće pozitivno odstupanje od prosjeka za ožujak zabilježeno je u Zadru, 256.1 mm (319 %). Uz to, tamo je 11. ožujka izmjerena i najveća dnevna količina oborine, 163.6 mm, čime je znatno premašen dosadašnji dnevni maksimum za ožujak na toj postaji (67.1 mm), o čemu je već pisano. Najmanje oborine i ujedno najveće negativno odstupanje od prosjeka za ožujak bilo je na postajama Osijek, 20.3 mm (-55 %) i Slavonski Brod, 23.4 mm (-54 %). Najdulje sušno razdoblje zabilježeno je na postajama Lastovo, Dubrovnik (po 12 dana) i Ploče (11 dana).

Normalne oborinske prilike prevladale su u zadnja dva mjeseca u većini Hrvatske. Pri tomu je umjereno sušno i vrlo sušno bilo u istočnoj Hrvatskoj, umjereno kišno u Istri, a vrlo kišno na zadarskom području. U prva tri mjeseca 2024. (od siječnja do ožujka) prevladale su normalne oborinske prilike u većini Hrvatske, uz umjereno sušne prilike u dijelu istočne Hrvatske te umjereno kišne prilike na istarskom, riječkom i zadarskom području.

U proteklih šest (od rujna do ožujka) i devet mjeseci (od srpnja do ožujka) prevladale su normalne oborinske prilike u većini Hrvatske, izuzev na području Parga i Rijeke gdje je bilo vrlo kišno i ekstremno kišno, na području Istre, Zadra i dijela središnje Hrvatske gdje je bilo umjereno kišno i vrlo kišno te na području Dubrovnika gdje je bilo umjereno sušno. Slično je bilo u zadnjih godinu dana, no uz mjestimice izraženiji suficit oborine.

Na skali od 18 mjeseci i 24 mjeseca na području Rijeke, Gorskog kotara i središnje Hrvatske bilo je vrlo kišno i ekstremno kišno, a u ostatku Hrvatske uglavnom normalno i umjereno kišno. Na dubrovačkom području bilo je umjereno sušno, a pod utjecajem povećane temperature zraka čak ekstremno sušno.