UVI - upozorenja


Koža i oči su najviše izloženi Sunčevom ultraljubičastom zračenju, a ta izloženost može imati akutne i kronične učinke na zdravlje (eritem, rak kože, fotokeratitis, katarakt). Zbog toga je potrebno poduzeti odgovarajuće zaštitne mjere.

Zaštita kože

Koža se najbolje štiti odjećom. Šešir, košulja i hlače pružaju najbolju zaštitu. Dijelove kože koji nisu zaštićeni odjećom, kao što su nos, uši, vrat, leđa i gornji dio stopala, treba zaštititi zaštitnom kremom koja sadrži UV-B i UV-A filtre. Tokom prvog izlaganja suncu preporuča se zaštitna krema s visokim zaštitnim faktorom (Sun Protection Factor - SPF), oko 30. Zaštitni faktor (SPF) naznačen na pakovanju zaštitne kreme označava koliko je proizvod djelotvoran. Više vrijednosti SPF-a - bolja djelotvornost zaštitne kreme.

Naročitu brigu valja posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitne kreme s najvećim faktorom. Treba naglasiti da zaštitni učinak zaštitnih krema ovisi ne samo o kvaliteti kreme već i o njezinoj ispravnoj primjeni. Preporuča se da se zaštitna krema sa zaštitnim faktorom najmanje 15 nanosi na kožu svaka 2 sata kako bi bila djelotvorna. Potrebno ju je dobro nanijeti na kožu prije izlaganja suncu i ponoviti postupak nakon kupanja.

Zaštitne kreme se ni u kojem slučaju ne bi smjele nanositi na kožu da bi se produljilo vrijeme izloženosti suncu, već bi se trebale koristiti da se smanje štetni učinci neizbježne izloženosti suncu.

Štetni učinci UV zračenja ovise ne samo o primljenoj dozi već i o osjetljivosti pojedinaca. Ljudska koža se često dijeli na četiri glavne grupe prema vlastitoj sposobnosti da razvije pigmentaciju. Minimalna eritemalna doza (Minimal Eritemal Dose - MED) je veličina koja se koristi za opis UV doze koja uzrokuje percepcijsko crvenilo na dotad neizloženoj koži.

FOTOTIP I II III IV
koža bijela malo tamnija svijetlo smeđa smeđa
oči plave plave / zelene sive / smeđe smeđe
kosa crvena plava smeđa crna
ten nikad katkad rijetko nikad
opekline uvijek katkad rijetko nikad
1 MED 200 J/m² 250 J/m² 350 J/m² 450 J/m²


Zaštita očiju

Oči treba zaštititi sunčanim naočalama koje sadrže UV-B i UV-A filtre. Treba na naočalama potražiti oznaku kategorije zaštite stakala od vidljivog i UV zračenja i koristiti samo naočale s provjerenim zaštitnim filtrima. Nadalje, zbog bočne izloženosti preporučuje se uporaba naočala s bočnom zaštitom. Taj savjet je posebno važan za djecu jer je transmisivnost UV zračenja kroz dječje oči puno veća nego kod odraslih. Sunčane naočale bez UV zaštitnih filtara bolje je ne koristiti.

Lijekovi i Sunce

Uzimanje nekih lijekova, protuupalnih agensa i antimikropskih proizvoda, te korištenje parfema i dezodoransa može izazvati reakcije na koži ili očima koje mogu umanjiti djelotvornost zaštitnih mjera. Posljedica takvih fotoosjetljivih reakcija može biti stvaranje eritema i kod nižih UV doza. Pri svakoj uporabi lijekova, prije izlaganja suncu treba dobro proučiti uputstvo ili potražiti savjet liječnika.

Za one savjesne

  • Naučite kontrolirati svoju izloženost Sunčevom UV zračenju koristeći vlastito iskustvo i preporuke stručnjaka.
  • Prilagodite svoje izlaganje Sunčevom UV zračenju uvažavajući promjene vrijednosti UV indeksa.
  • Poduzimajte zaštitne mjere i podučavajte mlađe naraštaje da ih koriste.
  • Putujete li u druga klimatska područja, prilagodite svoje ponašanje na suncu novim klimatskim uvjetima