Biometeorološka prognoza


Hrvatska
17.07.2024.
Visoke noćne temperature s utorka na srijedu u cijeloj zemlji neće omogućavati dobar odmor i san, zbog čega danju uz daljnji nastavak vrućine mnogi meteoropati i kronični bolesnici mogu osjećati umor, biti razdražljivi, te slabije koncentracije. Preporučuje se boravak u hladnijim prostorima, izbjegavati izlaganje Suncu, posebno u najtoplijem dijelu dana. Upute za zaštitu od vrućina mogu se pronaći na mrežnoj stranici Državnog hidrometeorološkog zavoda i potrebno ih je primjenjivati. Potrebna je posebna pozornost te obilazak i pomoć starijim osobama, osobito onima koji žive sami.
Hrvatska
18.07.2024.
Biometeorološke prilike će u cijeloj zemlji i dalje biti nepovoljne. Visoke noćne kao i dnevne temperature zraka mogu kod meteoropata i kroničnih bolesnika izazivati umor, malaksalost, vrtoglavice, osobito uz Jadran. Potrebno je prilagoditi dnevne aktivnosti, smanjiti suvišne fizičke napore. Prilikom boravka na otvorenom neophodna je zaštita kože i očiju od štetnog UV zračenja te prilagoditi odijevanje. Posebnu pozornost na zaštitu od vrućina savjetujemo starijim osobama, maloj djeci i kroničnim bolesnicima.
Hrvatska
19.07.2024.
Kao i prethodnih dana, temperature zraka će biti visoke, što će predstavljati veliki toplinski stres za meteoropate i kronične bolesnike. Zbog nemogućnosti noćnog odmora, radna produktivnost može biti oslabljena. Uz pridržavanje svih mjera za zaštitu od vrućina, potrebno je slušati savjete liječnika, uzimati dovoljno tekućine, laganu prehranu i obavezno zaštititi kožu i oči od UV zračenja.