1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Neuobičajeno hladno vrijeme u prvoj polovici ožujka

DHMZ, 4. 3. 2022. - Početak ožujka je obilježen vremenom hladnijim od prosjeka za doba godine dok su veljača i cijela klimatološka zima (prosinac-siječanj-veljača) bile toplije od prosjeka. Podjednako hladno vrijeme nastavit će se tijekom vikenda te u sljedećem tjednu, osobito u njegovoj prvoj polovini.
Uzrok neuobičajenoj hladnoći je u dugotrajnom pritjecanju hladnog zraka sa sjeveroistoka kontinenta (Animacija 1.) uslijed zadržavanja anticiklone na sjeveru Europe i ciklone na jugoistoku. Pritom anticiklona sprječava prodore toplih zračnih masa sa zapada (engl. blocking).

Animacija 1. Prognoza ECMWF modela u razdoblju od 4. do 13. 3. 2022. – tlak zraka na razini mora (MSLP) prikazan je crnim linijama, a temperatura zraka na razini 850 hPa (približno 1,5 km visine) prikazana je bojama; s A i C su označena središta anticiklone odnosno ciklone.

Srednja temperatura i u sljedećem će tjednu ostati niža od prosjeka za doba godine. Očekuje se negativno odstupanje tjedne temperature od oko 5 °C, podjednako i na kopnu i duž obale (Slika 1.) s time da će osjet hladnoće na Jadranu biti dodatno pojačan dugotrajnom prvom marčanom burom.

Slika 1. Prognoza ECMWF modela - odstupanje srednje temperature na 2 m od prosjeka u razdoblju od 7. do 13. 3. 2022.

U opisanim vremenskim uvjetima očekuju se niska noćna i jutarnja, ali i dnevna temperatura zraka. Temperaturni minusi vjerojatni su i duž obale gdje postoji i najveća vjerojatnost pojave hladnog vala koji može utjecati na zdravlje. Prema protokolima se službena upozorenja na hladne valove u ožujku više ne izdaju, no nadolazećih dana budite pripravni na takvu pojavu i poduzmite mjere ublažavanja utjecaja hladnoće.

Preporučujemo i dalje redovito pratiti prognozu vremena, upozorenja na opasne vremenske pojave i biometerološku prognozu na našim mrežnim stranicama.