Ocjena mjeseca, sezone, godine


Odaberite

ODSTUPANJE SREDNJE MJESEČNE TEMPERATURE ZRAKA ZA LISTOPAD 2021.

Odstupanja srednje temperature zraka u listopadu 2021. u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze se u rasponu od -2,0 °C (Daruvar, Ogulin) do -0,1 °C (Dubrovnik). Na svim postajama temperatura zraka je bila niža od prosječne.

Prema raspodjeli percentila, temperaturne prilike u Hrvatskoj za listopad 2021. godine opisane su sljedećim kategorijama: hladno (gotovo čitava Hrvatska) i normalno (šire područje Puntijarke i Rijeke, kopneni dio južne Dalmacije te dijelovi Lastova i Mljeta).ODSTUPANJE KOLIČINE OBORINE ZA LISTOPAD 2021.

Odstupanja količine oborine u listopadu 2021. godine u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze se u rasponu od 10 % višegodišnjeg prosjeka u Senju (13,0 mm oborine ) do 221 % u Komiži (124,5 mm). Analiza odstupanja količina oborine za listopad 2021. izraženih u postotcima (%) višegodišnjeg prosjeka pokazuje da su količine oborine na polovici postaja bile ispod, a na drugoj polovici iznad prosjeka.

Oborinske prilike u Hrvatskoj u listopadu 2021. godine izražene percentilima detaljnije su opisane sljedećim kategorijama: vrlo sušno (okolica Senja), sušno (sjeverno Hrvatsko primorje), normalno (dio istočne, veći dio središnje i gorske Hrvatske, južno Hrvatsko primorje izuzev Visa, dijela Hvara i šire okolice Ploča), kišno (krajnji istok Hrvatske, šire područje Bilogore, okolica Puntijarke, šire područje središnje Hrvatske oko Siska, šire područje Ogulina, dio Hvara, šire područje Ploča) i vrlo kišno (okolica Siska, Vis).