Nema upozorenja

Ocjena mjeseca, sezone, godine


Odaberite

ODSTUPANJE SREDNJE MJESEČNE TEMPERATURE ZRAKA ZA KOLOVOZ 2020.

Odstupanja srednje temperature zraka u kolovozu 2020. u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze se u rasponu od 1,2 °C (Pazin) do 2,4 °C (Gradište). Na svim postajama temperatura zraka je bila značajno viša od višegodišnjeg prosjeka.

Prema raspodjeli percentila, temperaturne prilike u Hrvatskoj za kolovoz 2020. godine opisane su sljedećim kategorijama: toplo (dio središnje Hrvatske, veći dio gorske Hrvatske izuzev okolice Gospića, sjeverno hrvatsko primorje izuzev Raba, sjeverna Dalmacija i zaleđe izuzev područja oko Zadra i Šibenika, dio srednjedalmatinske obale i zaleđa, Vis) i vrlo toplo (istočna i dio središnje Hrvatske, okolica Gospića, Rab, dijelovi sjeverne Dalmacije oko Zadra i Šibenika, srednjedalmatinski otoci i dio obale srednje Dalmacije, južna Dalmacija).ODSTUPANJE KOLIČINE OBORINE ZA KOLOVOZ 2020.

Odstupanja količine oborine u kolovozu 2020. godine u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze se u rasponu od 20 % višegodišnjeg prosjeka u Komiži gdje je palo 7,7 mm oborine, do 274 % u Dubrovniku (146,6 mm). Analiza odstupanja količina oborine za kolovoz 2020. izraženih u postotcima (%) višegodišnjeg prosjeka pokazuje da su količine oborine na približno polovici broja analiziranih postaja bile iznad, a na ostatku ispod višegodišnjeg prosjeka.

Oborinske prilike u Hrvatskoj u kolovozu 2020. godine izražene percentilima bile su normalne na većem dijelu teritorija. Detaljnije su opisane sljedećim kategorijama: normalno (većina teritorija), kišno (područja oko Osijeka i Varaždina, obala od Ploča prema jugu, dio Pelješca, Mljet) i vrlo kišno (okolica Dubrovnika).