O indeksu osjeta ugode


Osjet ugode čovjeka uvjetovan je toplinskom ravnotežom između tijela i okoline, a ovisi o nizu meteoroloških i nemeteoroloških čimbenika. Na nemeteorološke čimbenike osjeta ugode, kao što su aktivnost ili odjevenost, čovjek može u većoj ili manjoj mjeri utjecati. Međutim, ne može promijeniti utjecaj atmosfere u kojoj živi. Zato posebnu pozornost valja posvetiti meteorološkim faktorima koji utječu na osjet ugode.

Uz temperaturu, koja zasigurno ima vrlo važnu, ponekad i presudnu ulogu, na osjet ugode utječu i strujanje zraka, njegova vlažnost i zračenje Sunca i okoline. Strujanje zraka pospješuje odvođenje topline s površine tijela. Zato vjetar ljeti može ublažiti osjećaj vrućine, a zimi pojačati osjet hladnoće. Jedan od vrlo učinkovitih načina obrane organizma od prekomjernog zagrijavanja jest znojenje, jer se isparavanjem znoja s površine kože troši toplina, pa se time tijelo hladi. Međutim, o količini vlage u zraku ovisi i njegova sposobnost da primi vlagu isparenu s tijela. Ako u zraku ima mnogo vlage, isparavanje znoja bit će otežano. Zato su visoke temperature i velika vlažnost ljeti vrlo neugodne i javlja se osjet sparine.

Za ocjenu osjeta ugode ovdje se koristi kombinirani biometeorološki pokazatelj, tzv. indeks (toplinske) ugode koji se izračunava iz podataka vanjske temperature zraka, relativne vlažnosti zraka i brzine vjetra. Osjet ugode klasificiran je u devet kategorija: od iznimno hladnog, kojemu je pridijeljena oznaka -4, preko ugodnoga s oznakom 0, do iznimno vrućega s oznakom +4. U tablici je uz svaki pojedini osjet ugode naznačena i odgovarajuća oznaka te odjeća koja se preporuča da bi se ljudski organizam zaštitio od nepovoljnih atmosferskih utjecaja.

Naznačene preporuke odnose se na okolnosti u "hladu" (nismo izravno izloženi sunčanim zrakama) i kada ne mirujemo nego hodamo brzinom 3.2 kilometra na sat, što bismo mogli smatrati laganom šetnjom.

Na grafikonima su prikazani dnevni hod osjeta ugode za tekući i naredna dva dana. Prognoza osjeta ugode temelji se na meteorološkim podacima prognoziranim prema prognostičkom mezomodelu ALADIN.