1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - događanja» Svjetski meteorološki dan 2024. » Predani klimatskoj akciji

Budućnost

Sheremetio/Adobe Stock
Izazov

Međuvladin panel o klimatskim promjenama upozorio je da drastičnu klimatsku akciju moramo poduzeti sad ili nikad.

Glavni tajnik UN-a António Guterres sve glasnije poziva na oslobođenje financijskih sredstava koja su potrebna zemljama u razvoju za ublažavanje klimatskih promjena i prilagodbu klimatskim promjenama. Razvijene zemlje istovremeno moraju udvostručiti financijska sredstva namijenjena prilagodbi klimatskim promjenama na najmanje 40 milijardi američkih dolara godišnje do 2025.

G. Guterres mobilizira cjelokupni UN-ov sustav kako bi se vladama pomoglo da se obvežu na nove nacionalne klimatske planove poznate pod nazivom nacionalno utvrđeni doprinosi, usklađene s granicom od 1,5 °C.

Kao aktivna članica UN-ove obitelji WMO će se spremno odazvati tom izazovu.

Potražnja za informacijama o vremenskim, klimatološkim i hidrološkim prognozama za potporu u donošenju odluka nikad nije bila veća i u narednim će se godinama vjerojatno ubrzano povećavati.

Zajednica WMO-a iskorištava snagu superračunala, satelita i tehnologije daljinskog istraživanja, pametnih mobilnih uređaja i umjetne inteligencije te jača partnerstva s privatnim sektorom.

Imamo razloga za nadu.

Ozonski omotač, koji nas štiti od štetnih sunčevih UV zraka, oporavlja se zahvaljujući Montrealskom protokolu, najuspješnijem sporazumu o zaštiti okoliša na svijetu, te postupnom ukidanju kemikalija koje uništavaju ozon.

Time je uspostavljen pozitivni presedan za klimatsku akciju.

U području obnovljive energije svijet grabi prema naprijed velikim koracima.

U gradovima i drugim urbanim područjima postoje znatne mogućnosti za smanjenje emisija. Ono se među ostalim može postići smanjenjem potrošnje energije (na primjer, razvojem kompaktnih gradova kojima se može kretati pješice), elektrifikacijom prijevoza u kombinaciji s izvorima energije s niskom razinom emisija, kao i većim hvatanjem i skladištenjem ugljika s pomoću prirodnih rješenja.

Konferencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama COP28 u Dubaiju završila je povijesnim dogovorom o odmaku od fosilnih goriva, utrostručenju obnovljive energije i povećanju financiranja povezanog s klimom za najranjivije skupine i zajednice.

Cilj takozvanog konsenzusa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je smanjivati emisije, prevladati nedostatke u prilagodbi klimatskim promjenama, revidirati financiranje na svjetskoj razini i smanjiti gubitke i štete.

Cijela UN-ova obitelj okupit će se na Samitu budućnosti u rujnu 2024. Njegov je cilj dvojak: ubrzati nastojanja usmjerena na ispunjenje postojećih međunarodnih obveza i poduzeti konkretne mjere za odgovor na nove izazove i mogućnosti. To će se ostvariti dokumentom o ishodima usmjerenom na djelovanja pod naslovom Pakt za budućnost.

Njegov će rezultat biti bolja pripravnost svijeta i međunarodnog sustava za upravljanje izazovima s kojima se trenutačno suočavamo i s kojima ćemo se suočiti u budućnosti za dobrobit cjelokupnog čovječanstva i budućih generacija.

Kako bismo to ostvarili, potrebni su ujedinjeni napori poslovnog i financijskog sektora, kao i civilnog društva.

Današnja globalna akcija je ključna jer će se njome oblikovati planet budućnosti. Nemamo planet B.

WMO je udružila snage s Programom UN-a za razvoj u kampanji za klimatsku akciju koju ćemo predstaviti 21. ožujka uoči Svjetskog meteorološkog dana.

Životi budućih generacija u našim su rukama. Želimo da se naša djeca i unuci mogu igrati vani bez straha od toplinskog udara i onečišćenja zraka, da se ne suočavaju s glađu i bolestima i da u svojim domovima i školama budu zaštićeni od ekstremnih vremenskih prilika. Želimo da naša djeca mogu uživati u prirodi i bioraznolikosti koje smo mi uzimali zdravo za gotovo.

WMO je predana klimatskoj akciji jer želimo zaštititi živote naše djece, ali ujedno želimo da ih ona prožive u blagostanju.Predani klimatskoj akciji