1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Održani godišnji sastanci konzorcija ALADIN i RC LACE

DHMZ, 21. 11. 2018. - Ravnatelji nacionalnih meteoroloških službi članica konzorcija ALADIN (Međunarodni konzorcij za provedbu projekta razvoja i korištenja visoko razlučive numeričke prognoze vremena) i RC LACE (Regionalna suradnja zemalja Srednje Europe na području numeričkog modeliranja atmosferskih procesa) održali su sastanke 19. i 20. studenog 2018. u Zagrebu (slika 1.). U pozdravnom govoru ravnateljica DHMZ-a Branka Ivančan-Picek naglasila je ulogu koji numeričko modeliranje ima za operativne prognoze vremena, koliko je napredak tehnologije unaprijedio mogućnosti i dostupnost meteoroloških informacija te kako će METMONIC i AIRQ strukturni projekti DHMZ-a u tijeku dodatno podići kvalitetu i dostupnost informacija.

Na 23. općoj skupštini ALADIN-a dan je pregled rada u 2018. te su dogovorene nove aktivnosti za 2019., analiziran je proračun te udio ljudstva iz pojedinih zemalja članica. ALADIN grupa iz DHMZ-a je u pregledu rada za 2018. istaknula primjenu prognoze brzine vjetra modelom ALADIN za potrebe vjetroelektrana te njihovu pouzdanost u odnosu na prognoze ECMWF modelom (slika 2.). Na skupštini se razgovaralo o daljnjoj međusobnoj suradnji između ALADIN i HIRLAM zajednice, koja je započela 2005. godine, zajedničkoj deklaraciji te mogućnostima ustupanja ALADIN-HIRLAM programskog koda nacionalnim meteorološkim službama koje nisu dio konzorcija te znanstvenim institucijama.

Na sastancima su dogovorene buduće aktivnost među kojima je najvažnije potpisivanje novog ugovora u suradnji članica konzorcija kojim će se dodatno produbiti i poboljšati međunarodna suradnja u cilju unaprjeđenja produkata numeričkog modeliranja.

Sljedeći godišnji sastanak konzorcija bit će održan u Istanbulu u Turskoj.

Više informacija o ulozi DHMZ-a u ALADIN-u dostupno je ovdje.

Slika 1. Ravnatelji nacionalnih meteoroloških službi i voditelji grupa za numeričko modeliranje ALADIN grupe.
Slika 2. ALADIN grupa DHMZ-a: ALADIN vs. ECMWF prognoza vjetra za potrebe energije vjetra