1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Analiza aktualne vremenske i hidrološke situacije te prognoza

DHMZ, 16. 9. 2022. - Kao što smo najavili u našem priopćenju u ponedjeljak (12. rujna 2022.) na našim mrežnim stranicama u našoj zemlji je od četvrtka (14. rujna 2022.) vrijeme vrlo nestabilno zbog približavanja frontalnog sustava sa sjevera u prostranom ciklonalnom polju s kojim je pristizala i velika količina vlažnog zraka. U takvim je okolnostima jučer i danas bilo mjestimičnih pljuskova s grmljavinom, a lokalno i grmljavinskih nevremena s velikom količinom kiše u kratkom vremenskom razdoblju, prolazno jakim i olujnim vjetrom, ponegdje i s tučom.

Najintenzivnije grmljavinsko nevrijeme dogodilo se u četvrtak na području Čazme, no sličnih pojava bilo je i drugdje u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji te mjestimice u Virovitičko-podravskoj, Koprivničko-križevačkoj i Osječko-baranjskoj. U mnogim je mjestima pala velika količina kiše, između 50 l/m2 i 100 l/m2 u razdoblju od četvrtka ujutro do danas u 14 h:

Naziv postaje Količina oborine (l/m2 )
Daruvar 96,6
Karlovac 89,6
Sisak 81,5
Zagreb-Maksimir 66,0
Bjelovar 58,7
Ogulin 52,4

U upozorenjima na stranicama MeteoAlarma te na mrežnim stranicama DHMZ-a bila je naglašena velika vjerojatnost urbanih i bujičnih poplava zbog velike količine kiše.
Na kišu treba računati i u subotu (17. rujna 2022.) pri čemu i dalje lokalno može pasti veća količina oborine. To se ponajprije odnosi na gorsku Hrvatsku i veći dio središnje gdje je još moguće 30 l/m2 do 60 l/m2, lokalno i više.

Zbog premještanja plitke ciklone preko Italije nad Jadransko more nestabilno će u subotu biti posebno na Jadranu te u krajevima uz Jadran gdje će biti izraženih i obilnih pljuskova s grmljavinom, moguće i grmljavinskog nevremena uz veću količinu oborine i prolazno pojačan vjetar.
Uslijed izraženih pljuskova može biti i urbanih i bujičnih poplava, a zbog nastavka kišnog vremena rast će razina vodotokova.

Smirivanje vremenske situacije, odnosno prestanak oborine, očekuje se prema kraju subote i u noći na nedjelju. Najkasnije na istoku zemlje u nedjelju (18. rujna 2022.) ujutro.
Osim kiše i vjerojatnosti za grmljavinsko nevrijeme, subotu će obilježiti i jaka do olujna bura, ponegdje i orkanska, koja će stvarati probleme u odvijanju prometa, a možda ga povremeno na dionicama i potpuno onemogućiti.

Potrebno je redovito pratiti upozorenja na opasne vremenske pojave uz preporuke za postupanje na meteo.hr i na platformi meteoalarm.eu.

Hidrološki uvjeti

Uslijed oborine koja je pala i još uvijek pada na gornjem toku rijeke Kupe, došlo je do naglog porasta vodostaja te ulaska hidroloških postaja na tom dijelu rijeke u mjere obrana od poplava, s tendencijom daljnjeg porasta vodostaja.

Danas tijekom dana Kupa u Karlovcu će ući u mjere obrana od poplava, a vrh vodnog vala moguć je u noći sa subote na nedjelju (17. – 18. rujna 2022.).

Ostale rijeke na slivu Kupe će vjerojatno također brzo reagirati na obilnu oborinu (npr. Gornja Dobra). Detaljna upozorenja na opasne hidrološke prilike objavljivat će se sukcesivno na našim mrežnim stranicama prateći vremensku prognozu i hidrološke modele.

Slika 1. Karta ugroženosti poplavama, prikaz za 100 godišnji povratni period

Slika 1 prikazuje Kartu ugroženosti poplavama za 100 godišnji povratni period prema podacima Hrvatskih voda. Poplavama 100-godišnjeg povratnog perioda može biti ugroženo 3,4 % stanovništa RH.

Napomena. Valja istaknuti kako je operativno upravljanje rizicima od poplava i neposredna provedba mjera obrane od poplava utvrđeno Državnim planom obrane od poplava kojeg donosi Vlada RH, te Glavnim provedbenim planom obrane od poplava kojeg donose Hrvatske vode. Dokumenti su dostupni na stranicama Hrvatskih voda.

Osvrt na urbanu poplavu u Zagrebu tijekom noći s 24. na 25. srpnja 2020.

Slijedom učestalih upita koliko je izgledno da se u Zagrebu ponovi urbana poplava 24. - 25. srpnja 2020. napominjemo kako je taj događaj bio je izniman po svojim parametrima. U svega par sati na području grada palo je između 50 l/m2 i 80 l/m2. Cjelokupna analiza ovog događaja i njegove učestalosti dostupna je na našim mrežnim stranicama ovdje, a u nastavku izdvajamo neke dijelove:

Važno je napomenuti da, iako se radi o velikim količinama oborine, ipak nije premašena vrijednost maksimalne dnevne količine oborine za srpanj koja iznosi 95, 8 mm za postaju Zagreb-Grič (izmjerena je 4. 7. 1989.) odnosno 83,7 mm za postaju Zagreb-Maksimir (također izmjerena 4. 7. 1989.) niti je blizu vrijednosti najveće ikad izmjerene dnevne količine oborine na tim postajama izmjerene 1926. a koje iznose 118,8 mm za postaju Zagreb-Grič te 139,0 mm za postaju Zagreb-Maksimir.

Ono što se pokazalo izuzetnim u toj oborinskoj epizodi tijekom noći s 24. na 25. 7. 2020. je njezin intenzitet. Glavnina izmjerene količine oborine pala je u vrlo kratkom vremenskom razdoblju. To je posebno slučaj za lokaciju Zagreb-Grič gdje je između 20:00 i 21:00 po zimskom vremenu palo čak 58,9 mm kiše! To je rekordan intenzitet oborine kojim je premašen dosadašnji maksimum jednosatne oborine od 52,0 mm iz 1976. godine u raspoloživom razdoblju ombrografskih zapisa na toj lokaciji od 1910. godine. Toliki satni intenzitet kiše iznimno je rijedak događaj te se na toj lokaciji može očekivati jednom u više od 100 godina! U idućih sat vremena palo je još 18,1 mm oborine čime je dvosatni intenzitet kiše od 77,0 mm/2 h toliko rijedak događaj da se može očekivati prosječno jednom u više od 400 godina.