1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Stabilan početak tjedna, zatim izražena promjena

DHMZ, 12. 9. 2022. - Promjenljivo i nestabilno razdoblje proteklih dana mjestimice je bilo praćeno grmljavinskim nevremenima i obilnom kišom, pogotovo na Jadranu i u predjelima uz njega (Slika 1). U Pločama je, prisjetimo se, pala i rekordna dnevna količina oborine od 189,8 mm u kratkom periodu od svega 2 sata te prouzročila bujične poplave.

Slika 1. Izmjerena akumulirana količina oborine (mm) u razdoblju od 8. 9. u 06 UTC do 12. 9. 2022. u 06 UTC.

Prva polovica ovog tjedna bit će u znaku stabilnog vremena, prevladavajuće sunčanog, većinom suhog i iznadprosječno toplog za sredinu rujna. Osobito će u srijedu i četvrtak biti vrlo toplo, ponegdje i vruće uz izraženu južinu, pad tlaka te umjeren do jak jugozapadnjak, na Jadranu i jugo. Udari vjetra mogu ponegdje biti i olujni, pogotovo u gorju (Slika 2).

Slika 2. ALADIN-HR4 modelska prognoza udara vjetra (m/s) na 10 m visine za 14. rujna 2022. u 21 UTC.

No u izraženoj jugozapadnoj i zapadnoj visinskoj struji na prednjoj strani prostrane doline (Slika 3) u četvrtak i petak će pritjecati vrlo nestabilan zrak bogat vlagom, a u mogućem scenariju stvaranja ciklone južno od Alpa kišovito bi bilo još i u subotu.

Slika 3. ECMWF modelska prognoza geopotencijalne visine AT500 izobarne plohe 500 hPa i temperature zraka (°C) na istoj plohi za 16. rujna 2022. u 12 UTC.

U takvoj situaciji, a prema trenutno dostupnim prognozama, ponovno treba biti spreman na ponegdje obilnu oborinu, osobito duž obale i krajevima uz Jadran (Slika 4) pri čemu će promjena vremena najprije zahvatiti zapad Hrvatske. Vrlo je vjerojatno da će lokalno pasti i više od 100 mm kiše, moguće i u kratkom periodu u obliku intenzivnih pljuskova s grmljavinom ili olujnih nevremena što može uzrokovati bujične i urbane poplave.

Slika 4. ECMWF modelska prognoza akumulirane količine oborine (mm) u razdoblju od 15. rujna u 00 UTC do 17. rujna 2022. u 00 UTC.

S prolaskom spomenutih sinoptičkih sustava i pritjecanjem osjetno hladnijeg zraka (Slika 5) tijekom vikenda će vjerojatno biti i jake, moguće i olujne bure, pogotovo na sjevernom Jadranu.

Slika 5. ECMWF modelska prognoza temperature (°C) na izobarnoj plohi 850 hPa za Zagreb u razdoblju od 12. rujna u 00 UTC do 22. rujna 2022. u 00 UTC - izračun 50 članova ansambla. Rasap pokazuje pouzdanost prognoze.

Svakodnevno na našim mrežnim stranicama pratite razvoj vremenske situacije, a posebno vremensku prognozu za tekući i sutrašnji dan, izglede vremena te upozorenja na opasne vremenske pojave. Nekima će važno biti pratiti i posebne prognoze za Jadran za nautičare i pomorce, ali i biometeorološku prognozu s obzirom na očekivane nepovoljne biometeorološke uvjete.