Ocjena mjeseca, sezone, godine


Odaberite

Odstupanje srednje mjesečne temperature zraka za prosinac 2021.

Odstupanja srednje temperature zraka u prosincu 2021. u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze se u rasponu od 0,2 °C (Pazin) do 2,8 °C (Gospić). Na svim postajama temperatura zraka je bila viša od prosječne.

Prema raspodjeli percentila, temperaturne prilike u Hrvatskoj za prosinac 2021. godine opisane su sljedećim kategorijama: normalno (Istra, srednja Dalmacija izuzev okolice Ploča, južna Dalmacija), toplo (istočna, središnja i gorska Hrvatska izuzev okolice Gospića, Kvarner s otocima, sjeverna Dalmacija izuzev šireg područja Knina) i vrlo toplo (šire područje Gospića i Knina).Odstupanje količine oborine za prosinac 2021.

Odstupanja količine oborine u prosincu 2021. godine u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze se u rasponu od 74 % višegodišnjeg prosjeka u Komiži gdje je palo 80,0 mm oborine, do 173 % u Makarskoj (221,3 mm). Analiza odstupanja količina oborine za prosinac 2021. izraženih u postotcima (%) višegodišnjeg prosjeka pokazuje da su količine oborine na većini postaja bile iznad višegodišnjeg prosjeka.

Oborinske prilike u Hrvatskoj u prosincu 2021. godine izražene percentilima bile su normalne ili kišne. Detaljnije su opisane sljedećim kategorijama: normalno (veći dio središnje Hrvatske, gorska Hrvatska, Istra, sjeverno Hrvatsko primorje, sjeverna Dalmacija, otoci srednje Dalmacije, južna Dalmacija) i kišno (istočna i dio središnje Hrvatske, Zagreb, Senj, Mali Lošinj, obala i zaleđe srednje Dalmacije.