Ocjena mjeseca, sezone, godine


Odaberite

ODSTUPANJE SREDNJE MJESEČNE TEMPERATURE ZRAKA ZA PROSINAC 2020.

Odstupanja srednje temperature zraka u prosincu 2020. u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze se u rasponu od 1,4 °C (Ogulin i Makarska) do 3,1 °C (Osijek i Slavonski Brod). Na svim postajama temperatura zraka je bila značajno viša od prosječne.

Prema raspodjeli percentila, temperaturne prilike u Hrvatskoj za prosinac 2020. godine opisane su sljedećim kategorijama: normalno (Ogulin), toplo (središnja i gorska Hrvatska, Makarska i Komiža), vrlo toplo (istočna Hrvatska, okolica Bjelovara, Križevaca i Zagreb - Maksimir u središnjoj Hrvatskoj, sjeveno hrvatsko primorje i južno hrvatsko primorje) i ekstremno toplo (Dubrovnik).ODSTUPANJE KOLIČINE OBORINE ZA PROSINAC 2020.

Odstupanja količine oborine u prosincu 2020. godine u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze se u rasponu od 77 % višegodišnjeg prosjeka u Sisku gdje je palo 53,6 mm oborine, do 347 % u Makarskoj (443,1 mm). Analiza odstupanja količina oborine za prosinac 2020. izraženih u postotcima (%) višegodišnjeg prosjeka pokazuje da su količine oborine na svim analiziranim postajama osim u Sisku bile iznad višegodišnjeg prosjeka, a na pojedinim postajama i višestruko premašene.

Oborinske prilike u Hrvatskoj u prosincu 2020. godine izražene percentilima bile su normalne ili u nekoj od kišnih kategorija. Detaljnije su opisane sljedećim kategorijama: normalno (dijelovi istočne, središnje i gorske Hrvatske te Kvarnera), kišno (južni dio istočne Hrvatske, centralni i sjeverni dio središnje Hrvatske, veći dio gorske Hrvatske, dio Istre i Kvarnera, obalni dio sjeverne Dalmacije, Vis), vrlo kišno (dijelovi Istre, sjevernodalmatinsko zaleđe, Pelješac, Korčula, Lastovo) i ekstremno kišno (unutrašnjost Istre, srednja Dalmacija i dijelovi južne Dalmacije).