Ocjena mjeseca, sezone, godine


Odaberite

Odstupanje srednje mjesečne temperature zraka za siječanj 2021.

Odstupanja srednje temperature zraka u siječnju 2021. u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze se u rasponu od -1,1 °C (Zavižan) do 3,0 °C (Bjelovar). Na većini postaja temperatura zraka je bila viša od prosječne.

Prema raspodjeli percentila, temperaturne prilike u Hrvatskoj za siječanj 2021. godine opisane su sljedećim kategorijama: normalno (dio središnje Hrvatske, gorska Hrvatska i Hrvatsko primorje) i toplo (istočna i veći dio središnje Hrvatske.).Odstupanje količine oborine za siječanj 2021.

Odstupanja količine oborine u siječnju 2021. godine u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze se u rasponu od 71 % višegodišnjeg prosjeka u Komiži gdje je palo 54,1 mm oborine, do 269 % u Kninu (199,7 mm). Analiza odstupanja količina oborine za siječanj 2021. izraženih u postotcima (%) višegodišnjeg prosjeka pokazuje da su količine oborine na svim analiziranim postajama osim u Komiži bile iznad višegodišnjeg prosjeka, a na pojedinim postajama i višestruko premašene.

Oborinske prilike u Hrvatskoj u siječnju 2021. godine izražene percentilima bile su normalne ili u nekoj od kišnih kategorija. Detaljnije su opisane sljedećim kategorijama: normalno (dijelovi istočne i središnje Hrvatske, Vis), kišno (dio istočne i središnje Hrvatske, dio gorske Hrvatske, Istra i Kvarner, obala i otoci sjeverne Dalmacije, srednja Dalmacija i dio južne Dalmacije), vrlo kišno (gorska Hrvatska i Lika, zaleđe sjeverne Dalmacije, okolica Makarske, dio južne Dalmacije) i ekstremno kišno (okolica Dubrovnika).