Ocjena mjeseca, sezone, godine


Odaberite

Odstupanje srednje sezonske temperature zraka za proljeće 2022.

Odstupanja srednje temperature zraka za proljeće 2022. u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze se u rasponu od -0,4 °C (Daruvar) do 0,9 °C (Senj, Zavižan). Na većini postaja temperatura zraka je bila neznatno viša od višegodišnjeg prosjeka.

Prema raspodjeli percentila, temperaturne prilike u Hrvatskoj za proljeće 2022. godine opisane su sljedećim kategorijama: normalno (gotovo čitava Hrvatska) i toplo (okolica Rijeke, Senja i Zavižana, dio Krka, Cresa i Lošinj).Odstupanje količine oborine za proljeće 2022.

Odstupanja količine oborine za proljeće 2022. godine u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze u rasponu od 27 % višegodišnjeg prosjeka u Komiži gdje je palo 42,0 mm oborine, do 94 % u Križevcima (160,9 mm). Analiza odstupanja količina oborine za proljeće 2022. izraženih u postotcima (%) višegodišnjeg prosjeka pokazuje da su količine oborine na svim postajama bila niže od višegodišnjeg prosjeka.

Oborinske prilike u Hrvatskoj za proljeće 2022. godine izražene percentilima detaljnije su opisane sljedećim kategorijama: ekstremno sušno (Brač, dio Hvara, Vis, dio Korčule, Lastovo), vrlo sušno (šire riječko područje, Istra, Lošinj, južni dio gorske Hrvatske, sjeverna i kopneni dio srednje Dalmacije, Pelješac), sušno (istočna Hrvatska, dijelovi središnje i gorske Hrvatske, Kvarner, okolica Knina, dio južne Dalmacije) i normalno (dijelovi središnje Hrvatske).