Ocjena mjeseca, sezone, godine


Odaberite

ODSTUPANJE SREDNJE SEZONSKE TEMPERATURE ZRAKA U LJETO 2015. GODINE

Srednja temperatura zraka na sezonskoj skali (ljeto) u Hrvatskoj bila je iznad višegodišnjeg prosjeka 1961. - 1990. godina. Odgovarajuće temperaturne anomalije za ljeto (lipanj, srpanj, kolovoz) 2015. bile su u rasponu od 2,1 °C (Knin i Komiža) do 3,6 °C (Rijeka).

Prema raspodjeli percentila, toplinske prilike u Hrvatskoj za ljeto 2015. godine opisane su dominantnom kategorijom ekstremno toplo (cijela Hrvatska).


ODSTUPANJE KOLIČINE OBORINE U LJETO 2015. GODINE

Analiza ljetnih količina oborine izraženih u % ljetnih vrijednosti (1961. - 1990.) pokazuje da su količine oborine u Hrvatskoj bile većinom ispod prosjeka. Izuzetak čini Parg gdje je ljetna količina oborine bila jednaka višegodišnjem prosjeku dok je na nekoliko meteoroloških postaja (Dubrovnik, Hvar, Komiža, Knin i Šibenik) taj prosjek premašen. Količine su se kretale od 32 % ljetnih količina oborine u Lastovu do 136 % spomenutog prosjeka u Kninu.

Prema raspodjeli percentila oborinske prilike u Hrvatskoj za ljeto 2015. godine svrstane su u sljedeće kategorije: vrlo sušno (šire područje Senja i Ogulina te dio središnje i istočne Hrvatske), sušno (dio središnje i istočne Hrvatske te dio sjevernog i južnog Jadrana), kišno (šire područje Knina) i normalno (preostali dio Hrvatske).