Ocjena mjeseca, sezone, godine


Odaberite

ODSTUPANJE SREDNJE TEMPERATURE ZRAKA U LJETO 2014. GODINE

Srednje temperature zraka na sezonskoj skali (ljeto) su gotovo na cijelom području Hrvatske bile više od odgovarajućeg višegodišnjeg prosjeka 1961. - 1990. dok je u Kninu srednja ljetna temperatura zraka bila jednaka spomenutom prosjeku. Odstupanja srednje ljetne temperature zraka (lipanj, srpanj, kolovoz) su se kretala od 0,3 °C u Komiži do 1,1 °C u Gospiću i Zagrebu (Grič).

Prema raspodjeli percentila, toplinske prilike u Hrvatskoj za ljeto 2014. godine opisane su kategorijom normalno (šire područje Daruvara i Pazina te dio srednjeg i južnog Jadrana), vrlo toplo (dio sjeverne i središnje Hrvatske, te dio sjevernog, srednjeg i južnog Jadrana) i toplo (preostali dio Hrvatske).


ODSTUPANJE KOLIČINE OBORINE U LJETO 2014. GODINE

Analiza ljetnih količina oborine izraženih u % ljetnih vrijednosti (1961. - 1990.) pokazuje da su količine oborine u gotovo cijeloj Hrvatskoj bile više od prosjeka. Izuzetak čine Osijek i Parg gdje su ljetne količine oborine bile jednake višegodišnjem prosjeku. Količine su se kretale od 100 % ljetnih količina oborine u Osijeku i Pargu do 302 % spomenutog prosjeka u Zadru.

Prema raspodjeli percentila oborinske prilike u Hrvatskoj za ljeto 2014. godine svrstane su u sljedeće kategorije: normalno (šire područje Pazina i Parga te dio istočne Hrvatske), kišno (dio sjeverne i središnje Hrvatske te dio sjevernog i srednjeg Jadrana), ekstremno kišno (dio sjevernog i srednjeg Jadrana) i vrlo kišno (preostali dio Hrvatske).