Ocjena mjeseca, sezone, godine


Odaberite

Odstupanje srednje sezonske temperature zraka za jesen 2022.

Odstupanja srednje temperature zraka za jesen 2022. u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze se u rasponu od 0,9 °C (Komiža) do 2,2 °C (Puntijarka). Na svim postajama temperatura zraka je bila viša i značajno viša od višegodišnjeg prosjeka.

Prema raspodjeli percentila, temperaturne prilike u Hrvatskoj za jesen 2022. godine opisane su kategorijama: toplo (šire područje Daruvara, Makrske i otok Vis), vrlo toplo (gotovo čitav teritorij uz navedene iznimke u klasama toplo ili ekstremno toplo) i ekstremno toplo (Križevci, šire područje Puntijarke, Rijeka, šire područje Zavižana i dijelovi kvarnerskih otoka, Split).Odstupanje količine oborine za jesen 2022.

Odstupanja količine oborine za jesen 2022. godine u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze u rasponu od 64 % višegodišnjeg prosjeka u Lastovu gdje je palo 134,3 mm oborine, do 176 % u Sisku (472,8 mm). Analiza odstupanja količina oborine za jesen 2022. izraženih u postotcima (%) višegodišnjeg prosjeka pokazuje da su količine oborine na trećini postaja bile niže, a na ostatku više od višegodišnjeg prosjeka.

Oborinske prilike u Hrvatskoj za jesen 2022. godine izražene percentilima detaljnije su opisane sljedećim kategorijama: sušno (Lošinj, dio srednje Dalmacije, Vis, Lastovo), normalno (šire područe Križevaca, Istra, kvarnerski otoci, Velebit i Lika, sjeverna Dalmacija, veći dio srednje i južne Dalmacije), kišno (istočna i sjeverni dio središnje Hrvatske, dio gorske Hrvatske, jug srednje Dalmacije), vrlo kišno (južni dio središnje Hrvatske, Rijeka) i ekstremno kišno (Sisak, Karlovac).