Ocjena mjeseca, sezone, godine


Odaberite

Odstupanje srednje mjesečne temperature zraka za srpanj 2021.

Odstupanja srednje temperature zraka u srpnju 2021. u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze se u rasponu od 1,4 °C (Rijeka i Rab) do 3,2 °C (Gradište). Na svim postajama temperatura zraka je bila značajno viša od prosječne.

Prema raspodjeli percentila, temperaturne prilike u Hrvatskoj za srpanj 2021. godine opisane su sljedećim kategorijama: toplo (Kvarner s otocima izuzev južnog dijela otoka Cresa i Malog Lošinja), vrlo toplo (dijelovi istočne Hrvatske, sjeverna Hrvatska, Gorski kotar i sjeverni dio Velebita, Istra, sjevernodalmatinski otoci, Ravni kotari, otoci i dio srednje Dalmacije, dio južne Dalmacije) i ekstremno toplo (istok Hrvatske, veći dio središnje Hrvatske, Lika, južni Velebit, glavnina sjeverne Dalmacije, dijelovi srednje Dalmacije, Pelješac i Mljet).Odstupanje količine oborine za srpanj 2021.

Odstupanja količine oborine u srpnju 2021. godine u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze se u rasponu od 2 % višegodišnjeg prosjeka u Komiži gdje je pala neznatna količina oborine (0,5 mm), do 429 % u Senju (178,3 mm). Analiza odstupanja količina oborine za srpanj 2021. izraženih u postotcima (%) višegodišnjeg prosjeka pokazuje da su količine oborine na polovini postaja bile normalne, dok su na ostalim postajama bile sušne ili kišne do ekstreno kišne.

Oborinske prilike u Hrvatskoj u srpnju 2021. godine izražene percentilima detaljnije su opisane sljedećim kategorijama: sušno (okolica Makarske, Komiže i Dubrovnika), normalno (središnja i dio istočne Hrvatske, Dalmacija izuzev spomenutih sušnih područja), kišno (dio istočne Hrvatske, okolica Bilogore, gorska Hrvatska, Istra, Kvarner s otocima), vrlo kišno (okolica Rijeke, područje od Senja do Zavižana, okolica Gospića) i ekstremno kišno (Senj i Zavižan).