Ocjena mjeseca, sezone, godine


Odaberite

ODSTUPANJE SREDNJE MJESEČNE TEMPERATURE ZRAKA ZA OŽUJAK 2024.

Odstupanja srednje temperature zraka u odnosu na normalu 1991. – 2020. nalaze se u rasponu od 1,6 °C (Makarska) do 4,5 °C (Gradište). Na svim postajama je temperatura zraka bila znatno viša od prosječne.

Prema raspodjeli percentila, u istočnoj Hrvatskoj je ožujak 2024. godine bio ekstremno topao, dok je u ostatku Hrvatske bilo vrlo toplo.ODSTUPANJE KOLIČINE OBORINE ZA OŽUJAK 2024.

Odstupanja količine oborine u odnosu na normalu 1991. – 2020. nalaze se u rasponu od 47,8 % (Osijek 20,3 mm) do 457,3% (Zadar 256,1 mm). U većini Hrvatske je zabilježeno više oborine u odnosu na prosjek, a u Zadru je ožujak 2024. bio najkišovitiji u povijesti mjerenja na toj postaji. Samo je u istočnim predjelima količina oborine bila manja od prosjeka za ožujak.

Prema raspodjeli percentila u ožujku 2024. godine ožujak je bio ekstremno kišan u Zadru, vrlo kišan u dijelu srednje Dalmacije (Split, Šibenik), središnje Istre (Pazin) i sjeverne Hrvatske (Varaždin i Zagreb). Kišne prilike prevladale su u gorju (Parg, Zavižan, Gospić) te zapadnim predjelima kontinentalne Hrvatske, a u Slavoniji je bilo sušno. Normalne količine oborine zabilježene su u središnjem dijelu kontinentalne unutrašnjosti, dijelu sjevernog primorja (Senj, Rijeka) te krajnjem jugu (Dubrovnik).