Ocjena mjeseca, sezone, godine


Odaberite

Odstupanje srednje mjesečne temperature zraka za listopad 2022.

Odstupanja srednje temperature zraka u listopadu 2022. u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze se u rasponu od 1,0 °C (Komiža) do 4,6 °C (Zavižan). Na svim postajama temperatura zraka je bila viša, a na većini i znatno viša od prosječne.

Prema raspodjeli percentila, temperaturne prilike u Hrvatskoj za listopad 2022. godine opisane su sljedećim kategorijama: toplo (dijelovi srednje i veći dio južne Dalmacije), vrlo toplo (istočna i dijelovi središnje i gorske Hrvatske, Istra, veći dio sjeverne Dalmacije i dio srednje Dalmacije, otok Korčula) i ekstremno toplo (dijelovi središnje i gorske Hrvatske, Kvarner, dio sjeverne Dalmacije, šira okolica Splita, Lastovo).Odstupanje količine oborine za listopad 2022.

Odstupanja količine oborine u listopadu 2022. godine u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze se u rasponu od 0 % višegodišnjeg prosjeka u Šibeniku gdje nije bilo oborine do 62 % u Sisku (49,1 mm). Analiza odstupanja količina oborine za listopad 2022. izraženih u postotcima (%) višegodišnjeg prosjeka pokazuje da su količine oborine na svim postajama bile ispod prosjeka.

Oborinske prilike u Hrvatskoj u listopadu 2022. godine izražene percentilima detaljnije su opisane sljedećim kategorijama: ekstremno sušno (obala i otoci sjeverne Dalmacije, Vis, šira okolica Ploča, dio Pelješca), vrlo sušno (dijelovi istočne i središnje Hrvatske, šira okolica Ogulina i Parga, veći dio Istre, dijelovi otoka Cresa i Lošinja, dio Like, kopneni dio sjeverne Dalmacije, veći dio srednje i južne Dalmacije), sušno (dijelovi istočne i središnje Hrvatske, veliki dio gorske Hrvatske, Kvarner, Dubrovnik) i normalno (šira okolica Gradišta i Siska).