Ocjena mjeseca, sezone, godine


Odaberite

ODSTUPANJE SREDNJE MJESEČNE TEMPERATURE ZRAKA ZA SIJEČANJ 2023.

Odstupanja srednje temperature zraka u siječnju 2023. u odnosu na normalu 1991. – 2020. nalaze se u rasponu od 0,9 °C (Zavižan) do 4,1 °C (Osijek). Na svim postajama temperatura zraka je bila viša od prosječne.

Prema raspodjeli percentila, temperaturne prilike u Hrvatskoj za siječanj 2023. godine opisane su sljedećim kategorijama: normalno (šira okolica Zavižana), toplo (dio središnje Hrvatske, gorska Hrvatska osim okolice Zavižana, sjeverno i južno Hrvatsko primorje izuzev izdvojenih vrlo toplih područja) i vrlo toplo (istočna i veći dio središnje Hrvatske, postaja Rab, Lošinj, šire zadarsko područje, otoci Korčula i Lastovo).ODSTUPANJE KOLIČINE OBORINE ZA SIJEČANJ 2023.

Odstupanja količine oborine u siječnju 2023. godine u odnosu na normalu 1991. – 2020. nalaze se u rasponu od 105 % višegodišnjeg prosjeka u Zadru (81,3 mm oborine) do čak 442 % u Varaždinu (175,0 mm). Analiza odstupanja količina oborine za siječanj 2023. izraženih u postotcima (%) višegodišnjeg prosjeka pokazuje da su količine oborine na svim postajama bile iznad prosjeka.

Oborinske prilike u Hrvatskoj u siječnju 2023. godine izražene percentilima detaljnije su opisane sljedećim kategorijama: normalno (otok Rab, šire zadarsko područje s otocima, obala južne Dalmacije), kišno (krajnji istok Hrvatske, veći dio gorskog područja, sjeverno Hrvatsko primorje izuzev Raba, veći dio sjeverne i srednje Dalmacije kao i Pelješac i otoci južne Dalmacije), vrlo kišno (veći dio istočne Hrvatske, prijelaz središnje prema gorskoj Hrvatskoj, dijelovi otoka Brača i Hvara, otok Vis) i ekstremno kišno (Slavonski Brod, središnja Hrvatska).