1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Južina za početak veljače

DHMZ, 31. 1. 2019. - I dok iz raznih krajeva svijeta stižu prizori ili o ekstremnoj hladnoći ili toplini, kod nas srećom vrijeme nije bilo u tom smislu ekstremno, iako je posljednja dva tjedna bilo vrlo promjenljivo. Ipak, vremenske prilike idućih dana, osobito u dane vikenda zahtjevaju pozornost.

Već se danima preko naših predjela, kao na traci, izmjenjuju ciklone, a u petak će jedna dosta izražena ciklona iz Biskajskog zaljeva ući nad područje Europe i pod njezinim će se utjecajem razviti ciklona „kći“ u Ligurskom moru (Slika 1.).

Slika 1. Prognozirano polje prizemnog tlaka zraka (ECMWF) i frontalni poremećaji, 1. 2. 2019., 13 sati

S njom će u petak započeti razdoblje izražene južine koja će potrajati do kraja ovog tjedna. Temperatura zraka će znatno porasti, osobito na kopnu gdje će u subotu doseći mjestimice proljetne vrijednosti od 15 °C.

Slika 2. Prognozirano polje temperature na 2 m (ALADIN HR8), 2. 2. 2019., 13 sati

Iako će se neki razveseliti toplijem vremenu, mnogima bi nepovoljne biometerološke prilike mogle stvarati probleme. Treba još više naglasiti druge nepovoljne posljedice izražene južine te dotoka jako vlažnog i nestabilnog zraka. Mjestimice će biti obilnije oborine, izraženih pljuskova praćenih grmljavinom, pa bi u dane vikenda lokalno u gorju i na dijelu Jadrana moglo pasti i više od 100 litara po četvornom metru. Uz topljenje snijega te lokalno obilniju oborinu moguć je i znatniji porast vodostaja nekih rijeka. Osim oborine poteškoća može biti i zbog jakog i olujnog juga s kojim će more u subotu biti valovito i jače valovito, na otvorenom moru južnog Jadrana moguće i uzburkano. Uz premještanje ciklone te s visokim valovima neke rive bi mogle biti poplavljenje. Olujnog vjetra bit će i u gorju, a slabljenje se očekuje u nedjelju.

Početkom idućeg tjedna uz pritjecanje hladnog zraka u gorju će kiša postupno prelaziti u snijeg, oborina će biti sve manje, a prema sredini tjedna raste vjerojatnost za više suha i sunčana vremena.