1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Slike s 1. europskog lovca na munje

DHMZ, 30. 6. 2023. - Europska agencija za meteorološke satelite (EUMETSAT), Europska svemirska agencija (ESA) te tvrtka Leonardo u ponedjeljak, 3. srpnja 2023. javnosti će predstaviti impresivne animacije koje je snimio instrument Lightning Imager s europskog meteorološkog satelita treće generacije (Meteosat Third Generation – MTG-I1).

Meteorološki satelit MTG-1 lansiran je krajem prošle godine, a u svibnju 2023. objavljena je prva slika snimljena pomoću drugog važnog instrumenta s istog satelita, Flexible Combined Imager. Animacije koje je snimio Lightning Imager iznimno su važne i dojmljive, a pomoći će u otkrivanju i prognoziranju jakih oluja diljem Europe i Afrike. Sada se po prvi put mogu dobiti točni podaci o lokaciji i intenzitetu bljeskova munja u realnom vremenu.

Instrument Lightning Imager, koji je razvio Leonardo, vodeća međunarodna tvrtka u sektoru zrakoplovstva, obrane i sigurnosti, ima četiri kamere koje kontinuirano prate munje iz svemira. Svaka kamera može snimiti 1 000 slika u sekundi, danju i noću, te detektirati aktivnost munje u cijelom području vidnog polja kamere, koje pokriva 84 % Zemljinog diska. Svaka animacija predstavlja niz slika kreiranih prikupljanjem mjerenja munje u vrijednosti od jedne minute, sažetih u jednu sliku Zemlje s Lightning Imagera.

Kamere pokrivaju Europu, Afriku, Bliski istok i dijelove Južne Amerike. Podatke s Lightning Imagera, EUMETSAT će slati meteorološkim službama u svojim državama članicama i šire.
Kombinacijom snimki dobivenih s Lightning Imagera te podacima visoke razlučivosti iz Flexibility Combined Imagera prognostičari će moći lakše uočavati nagle promjene u aktivnostima munja, pratiti razvoj jakih oluja te pravovremeno upozoriti donosioce odluka i zajednice, što će razviti veće povjerenje u njihove prognoze.

Zajedničkom suradnjom s ESA-e i EUMETSAT-a, tvrtka Leonardo razvijala je ovu tehnologiju 10 godina te danas s ponosom predstavlja slike prvog europskog lovca na munje, koji jedini u svijetu ima ovako jedinstvenu izvedbu.

S obzirom da je Lightning Imager još uvijek u fazi puštanja u rad, podaci koje šalje postat će dostupni za operativnu upotrebu početkom 2024. godine.

Podsjetimo još da je Republika Hrvatska punopravna članica EUMETSAT-a od 2006., a upravo podaci koje dobiva sa EUMETSAT-ovih satelita iznimno su značajni za srednjoročne numeričke prognoze vremena, vrlo kratkoročne vremenske prognoze, oceanografiju, kvalitetu zraka, agrometeorologiju, ekologiju, hidrologiju te bolji prikaz meteoroloških informacija i informacija o okolišu raznim korisnicima, posebno javnosti.