1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


3…2…1…Lansiraj!

DHMZ, 13. 12. 2022. - Lansiranje prvog Europskog meteorološkog satelita nove, treće, generacije MTG-I1 bit će danas oko 21:30 po našem vremenu u Francuskoj Gvajani na raketi Ariane 5.

MTG - Meteosat treće generacije (engl. Meteosat Third Generation) novi je program operativnih geostacionarnih meteoroloških satelita Europske organizacije za korištenje meteoroloških satelita (EUMETSAT). Program predstavlja značajno ulaganje kojim će se unaprijediti prognoza vremena, nadzor stanja i promjena u atmosferi, na površini Zemlje i mora te osigurati kontinuitet niza EUMETAST-ovih satelitskih mjerenja za istraživanja klime na sljedećih impresivnih 60 godina.

MTG program je razvijan preko dva desetljeća i rezultat je suradnje Europske svemirske agencije (ESA) i EUMETSAT-a s industrijskim partnerima predvođenim Thales Alenia Space grupacijom.

Svemirska komponenta MTG programa sastoji se od ukupno šest satelita, koji pripadaju dvama različitim tipovima:

  1. MTG-I (engl. Imager), koju čine četiri satelita, očekivani vijek trajanja od 20 godina,
  2. MTG-S (engl. Sounder), koju čine dva satelita, očekivani vijek trajanja od 15 godina.

Konačna konstelacija, kada program bude potpuno operativan, sastojat će se od tri aktivna satelita u svemiru i to dva MTG-I koji će raditi u paru i jednog MTG-S satelita. Svi sateliti bit će u geostacionarnoj orbiti, oko 36 000 kilometara udaljeni od Zemlje, iznad Ekvatora, s pogledom na Europu i Afriku.

U konstelaciji, jedan MTG-I1 skenirat će cijeli Zemljin disk (FCI instrumentom) svakih 10-minuta, drugi MTG-I2 skenirat će područje sjeverne polutke od posebnog interesa (Europa) svake 2,5 minute, a MTG-S će pružati svakih 15 minuta informaciju o vertikalnoj strukturi atmosfere (IRS instrument) i kontinuiranu detekciju munja (LI instrument). Kontinuitet programa ostvarit će se zamjenom satelita u konstelaciji po potrošnji goriva (oko 10 godina) ili po prestanku rada senzora.

MTG program donosi revoluciju u kvaliteti i količini meteoroloških podataka veće prostorne rezolucije i osobito učestalosti mjerenja koja se s ovom generacijom satelita približava kontinuiranom promatranju (monitoringu) što je iznimno važno kod prognoze neposrednog razvoja vremena (engl. nowcasting), osobito potencijalno opasnog vremena.

Prijenos uživo lansiranja bit će dostupan ovdje.

Dodatne informacije od MTG misiji dostupne su ovdje.

Koji će sve podaci biti dostupni saznajte ovdje.

Letak usporedbe satelita Meteosat treće i druge generacije dostupan je ovdje.