1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Obljetnica rođenja i smrti Otona Kučere, autora prve "prave" meteorološke knjige u Hrvatskoj

DHMZ, 28. prosinca 2011. - Oton Kučera, hrvatski prirodoslovac - rođen na Silvestrovo, 31. prosinca 1856. godine, umro 29. prosinca 1931. - svojim radom znatno je pridonio popularizaciji prirodnih znanosti, a osobito popularizaciji meteorologije u Hrvatskoj.

Nakon studija matematike, fizike i astronomije u Beču, Kučera je radio kao profesor na gimnaziji u Vinkovcima, gdje je 1877. utemeljio meteorološku postaju na kojoj je osobno obavljao vremenska motrenja. U programu vinkovačke gimnazije objavio je i dva meteorološka napisa: Čestoća vjetrova u Vinkovcima (1880./1.) i O postanku i prognozi mraza (1885./6.).

Od 1888. Kučera predaje na gimnaziji u Požegi i tamo započinje svoj znanstveno-popularizatorski rad - osniva prvu školsku zvjezdarnicu, a 1892. objavljuje svoju prvu znanstveno-popularnu knjigu Crte o magnetizmu i elektricitetu. Tijekom cijelog svog boravka u Požegi (1888. - 1892.) Kučera radi i kao službeni meteorološki motritelj.

Godine 1892. Kučera je premješten na Realnu gimnaziju na Griču (Zagreb) gdje je surađivao s velikim geofizičarom Andrijom Mohorovičićem koji je u to vrijeme preuzeo motrenja na meteorološkom opservatoriju na Griču.

Svoje zanimanje za meteorologiju Kučera je prenio na širok krug ljudi 1897. godine kada je objavio knjigu o meteorologiji nazvanoj Vrieme, crtice iz meteorologije.

Knjiga Vrieme najveći je Kučerin doprinos meteorološkom prosvjećivanju i popularizaciji meteorologije u Hrvatskoj. Kako iznosi M. Sijerković "Vrieme je prva "prava" meteorološka knjiga u Hrvatskoj". U mnogim svojim segmentima, unatoč tome što je prošlo više od stoljeća kada je napisana, ova knjiga je i dalje inspirativno i zanimljivo štivo svima koje meteorologija zanima u što se možete uvjeriti uvidom u digitalizirani oblik knjige na sljedećoj poveznici: http://library.foi.hr.