1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


150. obljetnica meteoroloških motrenja na Griču i osnutka Geofizičkog zavoda

Niz meteoroloških mjerenja na Griču jedan je od najhomogenijih u Europi

Državni hidrometeorološki zavod obilježava 1. prosinca 2011. godine 150. obljetnicu neprekidnih meteoroloških motrenja (mjerenja i opažanja) na opservatoriju Zagreb - Grič. Neprekidni meteorološki niz s opservatorija Grič čini jednu od najvrjednijih riznica meteoroloških podataka u svijetu i jedan je od najhomogenijih nizova u Europi, jer od početka mjerenja nije bilo prekida motrenja, promjene mjesta postaje, ni bitnih promjena u okolici postaje.

Za stvaranje ovog nacionalnog i svjetskog blaga zaslužni su hrvatski velikani iz područja meteorologije kao što su to primjerice Andrija Mohorovičić, Stjepan Škreb i Josip Goldberg no mjerenja je 1. prosinca 1861. na postaji Grič 3 započeo Ivan Stožir, profesor fizike na Velikoj realci u Zagrebu.

Profesor Stožir je s početkom meteoroloških motrenja na Griču stvorio temelje za tadašnji Kraljevski opservatorij iz kojeg je nastao Geofizički zavod, a iz kojeg se, opet, poslije II Svjetskog rata izdvojila Uprava hidrometeorološke službe. Uprava ubrzo mijenja naziv u Republički hidrometeorološki zavod, a u novoj hrvatskoj državi Zavod prelazi u nacionalnu meteorološku i hidrološku službu pod nazivom - Državni hidrometeorološki zavod.

Danas su Državni hidrometeorološki zavod, u sklopu kojega je meteorološki opservatorij na Griču, te Geofizički zavod partneri s komplementarnim ulogama nacionalne i međunarodne meteorološke i hidrološke službe i akademije. Ova činjenica je temeljno pokriće održavanja svečanosti 150-te obljetnice, u petak, 2. prosinca u Auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, na najvišoj međunarodnoj stručnoj i akademskoj, ali i političkoj razini.

Program [ pdf ]