1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Velika promjena vremena na kraju veljače

DHMZ, 22. 2. 2023. - Veljača-prevrtača će i ove godine opravdati svoje prevrtljivo ime. Nakon dvadesetak suhih dana, u nekim krajevima i više, te nakon hladnog vala poslije kojeg je uslijedila iznadprosječna toplina s temperaturom i do 20 °C što je primjerenije travnju, za vikend nastupa zamjetna promjena vremena koja će obilježiti kraj ovogodišnje veljače.

Sa slabljenjem anticiklone i pritjecanjem vlažnog zraka sa zapada već u četvrtak i petak će posvuda biti oblačnije i mjestimice kiše, a tijekom vikenda s prodorom hladnog zraka sa sjevera doći će do produbljivanja ciklone u Sredozemlju (Slika 1.) i intenzivnijih meteoroloških procesa.

Slika 1. ECMWF prognoza tlaka (hPa) zraka na razini mora (MSLP) i temperature (°C) na izobarnoj plohi 850 hPa (približno 1500 m.n.v.), 26. veljače 2023. u 12 UTC

Očekivani nagli prodor hladnog zraka bit će vrlo snažan – temperatura na izobarnoj plohi 850 hPa past će i više od 12 °C (na oko -8 °C) u nešto više od jednog dana (Slika 2.). Posljedice prolaska hladne fronte i jačanja ciklone bit će mjestimice obilnija kiša koja će u nedjelju u unutrašnjosti prijeći u snijeg. Nakon jakog juga i jugozapadnjaka zapuhat će sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu žestoka bura.

Slika 2. ECMWF prognoza temperature (°C) na izobarnoj plohi 850 hPa od 22. veljače u 00 UTC do 4. ožujka 2023. u 00 UTC

Najviše oborine predviđa se od subote do ponedjeljka (Slika 3.), nerijetko bi moglo pasti više od 50 mm. Uz jako zahladnjenje u unutrašnjosti će značajni dio te oborine biti u obliku snijega, a u gorju se upozorava na obilniji snijeg, osobito u nedjelju kad može pasti i više od 30 cm. U Dalmaciji su moguća i lokalna grmljavinska nevremena praćena tučom, pogotovo u nedjelju.

Slika 3. ECMWF prognoza akumulirane oborine (mm) od 25. 2. u 00 UTC do 28. 2. 2023. u 00 UTC

Napominjemo da su susnježica i snijeg mogući i na obali, ponajprije sjevernog Jadrana i sjevernog dijela srednjeg Jadrana gdje će sa subote na nedjelju zapuhati jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima, moguće i preko 150 km/h (Slika 4.). Na južnom Jadranu će u nedjelju vjerojatno biti olujnog juga.

Slika 4. DWD prognoza udara vjetra (m/s), 26. veljače 2023. u 12 UTC

S obzirom na veliku promjenu i predviđene nepovoljne vremenske uvjete, pogotovo jako zahladnjenje uz snijeg u unutrašnjosti te olujni vjetar na Jadranu, tijekom vikenda i početkom idućeg tjedna izgledni su problemi u prometu. Savjetuje se redovito pratiti najnovije prognoze i upozorenja te prilagoditi planove i aktivnosti.