1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Glavni tajnik WMO-a dolazi u posjet Hrvatskoj

DHMZ, 14. 9. 2022. - Želio bih čestitati Hrvatskoj koja je proglašenjem svoje neovisnosti morala izgraditi vlastitu meteorološku službu te je uz pomoć Svjetske meteorološke organizacije uvijek davala podršku i pomoć zemljama u regiji u njihovim naporima izgradnje vlastitih meteoroloških organizacija. Hrvatska je pritom odigrala vodeću ulogu. Bilo nam je drago pružati vam potporu u tome, poručio je uoči dolaska glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije, prof. dr. sc. Petteri Taalas.

Naime, DHMZ će povodom svog 75-tog rođendana te 30 godina članstva Hrvatske u Svjetskoj meteorološkoj organizaciji (WMO) 15. i 16. rujna 2022., pored glavnog tajnika WMO-a, ugostiti čelne ljude europskih meteoroloških udruženja i ravnatelje hidrometeoroloških službi iz regije.

U četvrtak, 15. rujna 2022. prof. dr. sc. Petteri Taalas dolazi u radni posjet DHMZ-u te će imati priliku u razgovoru s glavnom ravnateljicom DHMZ-a, dr. sc. Brankom Ivančan-Picek, detaljnije se upoznati s tri velika EU strateška projekta: METMONIC, VEPAR i AIRQ kojima se moderniziraju sve tri motriteljske mreže: meteorološka, hidrološka te mreža za praćenje kvalitete zraka.

Projektima će DHMZ dobiti najmoderniju mrežu postaja u ovom dijelu Europe te će dodatno unaprijediti kvalitetu proizvoda i usluga, uvođenjem novih tehnologija, uvjeta rada i opreme. Nova infrastruktura, između ostaloga, značajno će doprinijeti poboljšanju jedne od najvažnijih nadležnosti DHMZ-a, a to je upozorenje, informiranje i zaštita stanovništva u slučajevima ekstremnih vremenskih te hidroloških ekstrema i pojava.

Prilikom radnog posjeta DHMZ-u, prof. dr. sc. Petteri Taalas u ime WMO-a potpisat će memorandum o razumijevanju i suradnji s Međunarodnom komisijom za sliv rijeke Save (Savska komisija) koja je najvažnija međunarodna institucija za sliv rijeke Save čiji je cilj održivo upravljanje vodama i poduzimanje mjera za sprječavanje i ograničavanje opasnosti nastalih uslijed poplava, leda, suša i akcidenata.

U poslijepodnevnim satima glavni tajnik WMO-a, prof. dr. sc. Petteri Taalas, održat će sastanak s ministrom znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Radovanom Fuchsom. U delegaciji s prof. dr. sc. Petteri Taalasom, pored glavne ravnateljice DHMZ, dr. sc. Branke Ivančan-Picek i njenog zamjenika, dr. sc. Ivana Güttlera, sastanku će prisustvovati i dr. sc. Florence Rabier, glavna direktorica ECMWF -a (Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze), dr. sc. Klemen Bergant, izvršni direktor EUMETNET-a (Europsko udruženje nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi) te Phil Evans, glavni direktor EUMETSAT-a (Europska organizacija za korištenje meteoroloških satelita).

Središnje događanje i svečanost, 15. rujna 2022. održat će se u Novinarskom domu u Zagrebu, s početkom u 18 h.

U petak, 16. rujna 2022. glavni tajnik WMO-a, prof. dr. sc. Petteri Taalas, glavna ravnateljica DHMZ-a, dr. sc. Branka Ivančan-Picek, njezin zamjenik dr. sc. Ivan Güttler, dr. sc. Florence Rabier, glavna direktorica ECMWF, dr. sc. Klemen Bergant, izvršni direktor EUMETNET-a te Phil Evans, glavni direktor EUMETSAT-a posjetit će novi radarski centara DHMZ-a na vrhu Goli kod Labina. Radi se o najsuvremenijem meteorološkom radaru, jednom od ukupno tri na obali. Kada se instalira i treći radar (lokacija Uljenje na Pelješcu) po prvi put u povijesti cijeli hrvatski Jadran bit će pokriven radarskim mjerenjima što će bitno povećati sigurnost ljudi i dobara na moru i uz more.

Prije obilaska MRC Goli, delegacija na čelu s prof. dr. sc. Petteri Taalasom održat će sastanka s gradonačelnikom Labina, Valterom Glavičićem. U realizaciji projekata METMONIC, između ostaloga, važnu ulogu ima i lokalna zajednica, a upravo je grad Labin primjer kako lokalna zajednica može prepoznati korist od projekta koji će osigurati prikupljanje niza meteoroloških pokazatelja važnih ne samo za izrade prognoza, upozorenja te istraživanja DHMZ-a, nego i za potrebe lokalne zajednice, poljoprivrednika te razvoj turizma.

Program posjeta Labinu i MRC Goli dostupno je ovdje.