1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Na sastanku Vijeća EUMETSAT-a Ivan Čačić izabran za potpredsjednika Vijeća

DHMZ, 14. 7. 2014. - Međuvladina organizacija EUMETSAT (Europska organizacija za eksploataciju meteoroloških satelita) održala je 1.7.2014. u Helsinkiju sastanak Vijeća na poziv predsjednika na odlasku, profesora Petteri Taalasa. Nakon što je Vijeće zahvalilo profesoru Taalasu na njegovom predanom radu, za predsjednika Vijeća izabran je profesor Anton Eliassen, a za potpredsjednika Vijeća EUMETSAT-a izabran je mr. sc. Ivan Čačić, ravnatelj DHMZ-a i predsjednik europske asocijacije Svjetske meteorološke organizacije (WMO RA VI).
Na sastanku je Vijeće također završilo prijedlog programa druge generacije EUMETSAT-ovih polarno-orbitalnih satelita (EPS-SG) te započelo proces njegovog odobravanja. Od ovog se značajnog programa očekuje da, tijekom razdoblja 2021-2042, osigura isporuku polarno-orbitalnih podataka koji će biti od neprocjenjive koristi za izradu vremenskih prognoza za prognostičko razdoblje od 10 dana, kao i u praćenju okoliša i globalne klime općenito.
Vijeće je, između ostalog, odobrilo i ugovore za sistem Meteosat-ovih stanica treće generacije na tlu. Ovaj se sistem stalno razvija kako bi osigurao kontinuitet i raspoloživost podataka iz geostacionarne orbite u razdoblju 2019-2040.

Slika 1. Generalni direktor EUMETSAT-a Alain Ratier, profesor Petteri Taalas, profesor Anton Eliassen i mr. sc. Ivan Čačić s delegatima Vijeća