1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Sudjelovanje DHMZ-a na Konferenciji o smanjenju rizika od katastrofa

DHMZ, 12. 10. 2018. - Uoči Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa na Šumarskom fakultetu u Zagrebu, održana je od 11. do 12. listopada 7. konferencija Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa. Konferenciju su zajedno organizirali Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Državni hidrometeorološki zavod, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Hrvatske vode, Građevinski fakultet, Geofizički odsjek PMF-a, Rudarsko-geološko-naftni fakultet i Šumarski fakultet.

Ovogodišnja konferencija posvećena je Strategiji smanjenja rizika od katastrofa, odnosno smanjenju rizika koji su prvom nacionalnom Procjenom rizika od katastrofa prepoznati kao prioritetni (poplave, potresi, požari) te je program bio podijeljen u sljedećih pet cjelina: Strategije i politike smanjenja rizika od katastrofa, Smanjenje rizika od katastrofalnih poplava, Smanjenje rizika od katastrofalnih potresa, Smanjenje rizika od katastrofalnih požara i Ostali rizici i rizici u nastajanju.

Ravnateljica DHMZ-a, dr. sc. Branka Ivančan-Picek moderirala je cjelinu o požarima u kojoj su predstavljene meteorološke prognoze u zaštiti šuma od požara te meteorološka analiza velikog požara kod Splita u kolovozu 2017. Osim o požarima stručnjaci DHMZ-a prezentirali su svoj rad vezan uz ostale rizike (npr. zaleđivanje) te projekte povezane s rizicima poput suše (projekt DriDanube) i urbanog toplinskog otoka (projekt CroClimGoGreen).

Program konferencije dostupan je ovdje, a na stranicama Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa uskoro će biti dostupan zbornik sa svim radovima predstavljenim na konferenciji.

Hrvatska platforma za smanjenje rizika od katastrofa povezuje političku, operativnu i znanstvenu razinu omogućavajući prijenos znanja, formiranje prijedloga rješenja, donošenje dokumenata te poticanje njihove implementacije u cilju smanjenja rizika od katastrofa. Kroz elemente Platforme svi sudionici moraju prepoznati svoje zadaće u razvoju kapaciteta za djelovanje i upravljanje u katastrofama, i to na političkoj, tehničkoj i institucionalnoj razini.

Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa (engl. International Day for Disaster Reduction – IDDR) osmišljen je kako bi se promovirala potreba smanjenja rizika od katastrofa na svim razinama uz aktivno sudjelovanje od osobne preko razine zajednice do nacionalne. Inicijativa je započela 1989. godine nakon poziva Opće skupštine Ujedinjenih naroda o načinu promoviranja kulture svijesti o rizicima i smanjenju rizika što uključuje prevenciju katastrofa, ublažavanje posljedica i spremnost na odgovor te se do 2009. godine kao dan smanjenja rizika obilježavala druga srijeda u listopadu, a nakon 2009. godine usvojen je 13. listopada kao Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa.