1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


mikrovalni radiometar

U Istri postavljen prvi mikrovalni radiometar DHMZ-a

DHMZ, 9. 7. 2021. - U južnom dijelu Istre, nedaleko Pule na lokaciji Monte Kope, postavljen je novi sofisticirani uređaj za praćenje vremenskih uvjeta i klime – mikrovalni radiometar. Nabava i postavljanje uređaja još su jedan od rezultata aktivnosti Projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH – METMONIC kojeg provodi DHMZ.

Mikrovalni radiometar mjeri molekularnu emisiju vodene pare i kisika u vertikalnom profilu atmosfere. Uređajem se prikupljaju pouzdani podaci po visini o relativnoj vlažnosti i temperaturi zraka, sve do vrha troposfere. Uređaj se često koristi uz radiosondažna mjerenja.

Jedna od razlika između ova dva načina prikupljanja podataka je učestalost mjerenja. Radiosondažna mjerenja se najčešće obavljaju dva puta dnevno u intervalima svakih 12 sati (00 UTC i 12 UTC) dok mikrovalni radiometar mjeri kontinuirano. Time se omogućava neprekidno praćenje vertikalnog profila atmosfere i izvan termina radiosondažnih mjerenja.

Grafički prikaz mjerenja radiometra

Mikrovalnim radiometrom se mjeri energija okoliša emitirana na valnim duljinama od milimetara do centimetra (frekvencije 1–1000 GHz). Radi se o iznimno osjetljivom prijemniku dizajniranom za mjerenje toplinskoga elektromagnetskog zračenja koje emitiraju atmosferski plinovi (vodena para i kisik). Obično je opremljen s više prijemnih kanala kako bi se dobio karakterističan spektar emisije atmosfere. Mikrovalni radiometri koriste se u raznim okolišnim i inženjerskim primjenama, uključujući prognozu vremena, praćenje klime, radioastronomiju i studije širenja radiovalova.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta METMONIC je 343.914.506,50 kuna (45.251.908,75 eura), od čega 85 % financira Europska unija sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15 % Republika Hrvatska kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.