1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


I u Istru je stigao najsuvremeniji meteorološki radar

DHMZ, 9. 5. 2022. - Nakon Debeljaka kod Zadra i u Istru je stigao najsuvremeniji meteorološki radar zahvaljujući strukturnom projektu METMONIC kojeg provodi Državni hidrometeorološki zavod. Meteorološkim radarom dodatno će se povećati kvaliteta praćenja opasnih meteoroloških pojava na sjevernom Jadranu.

Instalacija drugog od ukupno tri dvostruko polarizirana Doppler radara na Jadranu počela je u ponedjeljak, 9. svibnja 2022. na lokaciji Goli kod Labina.

Njegova instalacija omogućit će kvalitetnije praćenje pojava u atmosferi te poboljšanje rane najave i identifikacije olujnih pojava nad Jadranom i kopnom. Time će se značajno unaprijediti kvaliteta upozorenja na izvanredne i opasne vremenske pojave te omogućiti preciznije prognoze vremena.

U Istri je već instalirana nova visinska postaja na lokaciji Monte Kope kod Pule, a sada se uspostavlja novi radarski centar kod Labina. Sve navedeno su aktivnosti opsežnog Projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH-METMONIC kojeg od 2017. provodi DHMZ. Ovom modernizacijom prvi put u povijesti cijeli teritorij Hrvatske bit će pokriven radarskim mjerenjima, a prvi put će i neke lokacije u Hrvatskoj dobiti automatsku meteorološku postaju. Realizacijom projekta povećat će se količina i kvaliteta podataka o vremenu, klimi, stanju voda i kvaliteti zraka, a time i bolje praćenje klime i pripremljenost na posljedice klimatskih promjena u cijeloj Hrvatskoj.

DHMZ u svom 75-godišnjem postojanju nikada nije imao tako opsežna ulaganja u modernizaciju svoje motriteljske mreže kao ovim projektom METMONIC. Ukupna vrijednost projekta METMONIC je oko 350 milijuna kuna, od čega 85% financiraju Strukturni fondovi Europske unije, a 15% Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Vrijednost METMONIC-a je vrijednost gotovo četverogodišnjeg proračuna DHMZ-a. Uspostavom suvremenog meteorološkog motriteljskog sustava očekujemo kvalitetnije, prostorno i vremenski gušće podatke motrenja vremena, klime i mora. Podaci će biti raspoloživi našim građanima online, u realnom vremenu, što će značajno pridonijeti i poboljšanju naših usluga, kvaliteti klimatskih analiza, vremenskih analiza, ali isto tako i prognoza, istaknula je glavna ravnateljica DHMZ-a dr. sc. Branka Ivančan-Picek.

Projektom METMONIC modernizirat će si i prizemne meteorološke postaje na području sjevernog Jadrana (glavne, klimatološke i kišomjerne postaje) čime će podaci biti dostupni svega nekoliko minuta nakon mjerenja dok će se za dio lokacija povećati i broj meteoroloških parametara koji će se pratiti. Modernizacija donosi i povećanje učestalosti mjerenja na postajama. U odnosu na sadašnja mjerenja na klimatološkim postajama koja se vrše tri puta dnevno, modernizirane postaje meteorološke pokazatelje mjerit će svakih 10 minuta.

U travnju su postali dostupni podaci meteorološkog radara Debeljak kod Zadra, a danas, 9. svibnja, počinje instalacija meteorološkog radara na lokaciji Goli iznad Labina. Planirano je da područje Istre i Hrvatskog primorja pred kraj svibnja 2022. godine bude pokriveno meteorološkim radarskim mjerenjima s navedene dvije lokacije intervalom mjerenja od svakih pet minuta. Isto tako jedna od 5 meteorološko-oceanografskih plutača bit će usidrena na sjevernom Jadranu, a sve navedeno se odvija u Projektu modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH-METMONIC, poručio je voditelj projekta, mr. sc. Stjepan Ivatek-Šahdan.

Planirano trajanje projekta je do 2023. godine te će se njegovim završetkom dodatno unaprijediti kvaliteta izvršenja nekih od ključnih zadaća DHMZ-a. Realizacija projekta METMONIC prvenstveno će doprinijeti unapređenju sustava pravovremenih upozorenja na prirodne nepogode i katastrofe te time osnažiti podršku DHMZ-a u očuvanju ljudskih života i imovine. METMONIC će omogućiti i bolje razumijevanje klimatskih promjena te tako poboljšati podatke, analize i prognoze DHMZ-a koje se koriste kao podloge za donošenje odgovarajućih mjera i politika održivog razvoja i prilagodbe klimatskim promjenama.

Projekt METMONIC se provodi uz podršku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ukupna procijenjena vrijednost Projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH – METMONIC iznosi 343.914.506,50 kuna, od čega 85 % financira Europska unija sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15 % Republika Hrvatska kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Poslušajte razgovor s glavnom ravnateljicom DHMZ-a, dr. sc. Brankom Ivančan-Picek i voditeljem projekta, mr. sc. Stjepanom Ivatek-Šahdanom o glavnim komponentama projekta METMONIC i što novo donosi na područje sjevernog Jadrana.

Više o projektu METMONIC pogledajte ovdje.