1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Panel-rasprava: Zaštita voda u Republici Hrvatskoj

Sudionici panel-rasprave

DHMZ, 9. 4. 2019. - Povodom 70. rođendana Nacionalnog parka Plitvička jezera u petak, 5. travnja 2019. godine, u hotelu Jezero održana je panel-rasprava o zaštiti voda u Republici Hrvatskoj, u kojoj je sudjelovala ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda Branka Ivačan-Picek, zajedno s pomoćnikom ministra zaštite okoliša i energetike Igorom Kreitmeyerom, generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem, dekanom Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Zoranom Nakićem te ravnateljem NP Plitvička jezera Tomislavom Kovačevićem, a iz publike je panel-raspravu pratio i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Odgovarajući na pitanja meteorologa Zorana Vakule, moderatora panel-rasprave, ravnateljica DHMZ-a je, između ostaloga, istaknula kako mreža meteoroloških postaja DHMZ-a diljem Hrvatske kvalitetno obavlja svoje zadaće, pri čemu se kontinuirano ulaže u tehniku i edukaciju djelatnika. Istaknula je kako je u DHMZ-u unazad dvije godine započela modernizacija motriteljske infrastrukture, što se prije svega odnosi na provedbu strukturnih projekata AIRQ i METMONIC, kojima će se povećati pokrivenost Hrvatske podacima kvalitete zraka i meteorološkim podacima kao i sama kvaliteta podataka. U sklopu meteorološke mreže izgradit će se modernizirane i automatizirane meteorološke postaje na 450 lokacija, zajedno s mrežom pet plutača za uspostavu oceanografskih mjerenja.

Ravnateljica je naglasila i kako će se po klimatskim projekcijama za ovo i sljedeće stoljeće ekstremni meteorološki i hidrološki uvjeti vjerojatno nastaviti. Izrazila je žaljenje što su posljedice klimatskih promjena vidljive i u praćenju trendova vodostaja i protoka pri čemu Hrvatska nije pošteđena posljedica suše koja se nastavila i u ovoj godini.

Pomoćnik ministra Kreitmeyer ustvrdio je, između ostaloga, kako se u Hrvatskoj voda pije iz vodovoda, što u većini europskih država nije slučaj. Osim podzemnih i površinskih zagađivača istaknuo je i kemijske supstance koje se koriste u poljoprivredi. Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je naglasio kako je situacija s kvalitetom i količinama vode u Hrvatskoj među najboljima u Europi.

Zaštita voda u zaštićenim područjima posebno je bitna zbog bioraznolikosti, zaštite biljnog i životinjskog svijeta, ali i zbog fenomena stvaranja sedri, slapova i slapišta, rekao je ravnatelj NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević. Osedravanje je biodinamički proces za čije odvijanje voda mora biti čista, besprijekorne kvalitete.

Za zaštitu u zaštićenim područjima te održivo upravljanje vodama nužno je imati visokoobrazovane stručnjake koji će pokrivati ove različite aspekte zaštite voda. Dekan Nakić je istaknuo da osim akademske zajednice na interdisciplinarnosti trebaju raditi i gospodarstvo i državne i javne institucije i to do razine kreiranja studijskih programa, jer akademska zajednica ne može sama identificirati sve potrebe modernog hrvatskog društva.

Glavni je zaključak skupa kako je voda naše golemo bogatstvo čiju kvalitetu treba sačuvati za budućnost, čime ćemo, kako je dodao ministar Tomislav Ćorić, i u desetljećima pred nama osigurati pitku vodu iz naših slavina.

Plitvička jezera su zbog svoje ljepote proglašena nacionalnim parkom prije 70 godina, 8. travnja 1949., i bila su prvi nacionalni park u ex-Jugoslaviji. Zbog svoje posebnosti i jedinstvene vrijednosti, između ostaloga i zbog procesa osedravanja, kojim se formiraju sedrene barijere i stvaraju jezera – prije 40 godina, 26. listopada 1979., Plitvička jezera dobila su i međunarodno priznanje upisom na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine.