1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Izabrano novo vodstvo IPCC-a

DHMZ, 7. 10. 2015. - Novi predsjedavajući Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) je Hoesung Lee, sveučilišni profesor iz Republike Koreje. Odlučeno je to jučer, 6. 10. 2015. u Dubrovniku, na izborima provedenim u sklopu 42. sjednice IPCC-a. Za ovu poziciju nominirano je šest kandidata, a za Hoesung Leea glasalo je 78 članova IPCC-a.

Nakon izbora Hoesung Lee je rekao: "Ponosan sam i zahvalan što su članovi IPCC-a izabrali mene za novog predsjedavajućeg. IPCC i dalje ostaje prvenstveno posvećen tome da donositeljima odluka osigura najkvalitetnije znanstvene ocjene klimatskih promjena, no možemo učiniti i više.

Sljedeća faza našeg rada vidjet će se u povećanju našeg shvaćanja utjecaja klimatskih promjena na regionalnoj razini, osobito u zemljama u razvoju i poboljšanju komuniciranja naših spoznaja javnosti.

Najviše od svega, trebamo osigurati više informacija o mogućnostima koje postoje pri prevenciji i prilagodbi na klimatske promjene. Veselim se radu s mojim IPCC kolegama u ostvarivanju postavljenih ciljeva i zahvaljujem im na podršci."

Izborom novog vodstva, Izvršnog vijeća IPCC-a, koje će s predsjedavajućim imati 34 člana, otvara se prostor za rad na novom 6. izvješću IPCC-a za koje se očekuje da bude dovršeno do 2021. godine. Prvi sastanak novoizabranog vodstva održat će se 9. listopada 2015. također u Dubrovniku.

Povodom izbora novog predsjedavajućeg IPCC-a održana je i konferencija za medije koja se može pogledati ovdje.

IPCC je u studenom 2014. završio sažeto izdanje 5. izvješća.
Ključni nalazi sažetog izvješća su:

  • Utjecaj čovjeka na klimatski sustav je očigledan;
  • Što više remetimo klimu, stvaramo veći rizik za ozbiljne i nepovratne utjecaje;
  • Imamo na raspolaganju načine ograničavanja klimatskih promjena i izgradnju prosperitetnije i održive budućnosti.