1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Novo vodstvo IPCC-a bira se u Dubrovniku

DHMZ, 1. 10. 2015. - U Dubrovniku će se od 5. do 8. listopada održati 42. sjednica Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC). Na otvaranju će se sudionicima obratiti vršitelj dužnosti predsjedavajućeg IPCC-a, te visoki predstavnici Programa zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP), Svjetske meteorološke organizacije (WMO), Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o promjeni klime (UNFCCC) i Vlade Republike Hrvatske koju će predstavljati ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Pred sudionicima je opsežan i odgovoran program. U dijelu sjednice zatvorenom za javnost i medije razmatrat će se rebalans proračuna za razdoblje od 2015. do 2018. godine, izvijestit će se o aktivnostima od prošle sjednice te izabrati novo vodstvo uključujući i predsjedavajućeg IPCC-a, zamjenike predsjedavajućeg i vodstva radnih skupina. Tajnica IPCC-a pozvala je 13. ožujka 2015. članove na dostavu pisanih nominacija za predsjedavajućeg i ostale članove vodstva IPCC-a te radnih skupina. životopisi nominiranih objavljeni su na mrežnim stranicama IPCC-a, sukladno izbornoj proceduri.

Prvi sastanak novoizabranog vodstva održat će također u Dubrovniku 9. listopada.

Međuvladin odbor za klimatske promjene (IPCC) najviše je tijelo u svijetu za procjenu znanstveno utemeljenih činjenica vezanih za klimatske promjene. IPCC su 1988. godine osnovale WMO i UNEP te potvrdila Generalna skupština UN-a. Svrha osnivanja je donositeljima odluka osigurati redovite znanstveno utemeljene informacije o klimatskim promjenama, njihovom utjecaju i budućim prijetnjama radi donošenje politika smanjenja i prilagodbe klimatskim promjenama.
IPCC ne provodi vlastita istraživanja, klimatska mjerenja niti razvija vlastite klimatske modele, već razmatra tisuće znanstvenih radova koji se objavljuju svake godine kako bi donositeljima odluka priopćili znanstvenu istinu, uključujući i rizike povezane s klimatskim promjenama. IPCC daje smjernice prema daljnjem istraživanju klime i klimatskih promjena. izvještaji IPCC-a premda nisu obvezujući, ključni su za odlučivanje i donošenje temeljnih političkih odluka o održivom razvoju svake zemlje.
Tisuće znanstvenika koji kreiraju izvještaje IPCC-a, jednako kao i predsjedavajući te ostali članovi vodstva IPCC-a obavljaju taj posao kao volonteri.
IPCC izdaje objedinjene izvještaje o klimatskim promjenama svakih šest godina. Zaključci zadnjeg, Petog objedinjenog izvještaja IPCC-a objavljeni su 2. studenog 2014. godine o čemu je izdano priopćenje na mrežnim stranicama DHMZ-a. Peto objedinjeno izvješće IPCC-a (AR5) je najopsežnije izvješće o klimatskim promjenama napravljeno ikad. Preko 830 znanstvenika iz više od 80 zemalja bilo je odabrano u radne skupine koje su izradile izvještaj i u njega uključile znanje iz preko 30 000 znanstvenih radova koje je napisalo preko 1 000 znanstvenika i recenziralo preko 1 000 eksperata.