1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Slijede nam svježiji i promjenjivi dani

DHMZ, 7. 6. 2022. - Već u lipnju, prvom klimatološkom ljetnom mjesecu, bilježi se veći broj vrućih dana, no ponajviše je okarakteriziran nestabilnostima u obliku obilnih pljuskova s grmljavinom, lokalnom pojavom tuče i prolazno olujnim vjetrom. Stoga su uobičajena i svježija razdoblja s promjenjivim vremenom kakvo će biti i u nastavku ovog tjedna.

Animacija 1. ECMWF prognoza visine geopotencijalne plohe i temperature na 500 hPa od 8. 6. 2022. u 00 UTC do 12. 6. 2022. u 00 UTC

Nailaskom termobaričke doline (Animacija 1), a u prizemnom sloju atmosfere i frontalnog poremećaja sa sjeverozapada, već u noći na srijedu u većini kopnenih predjela te na sjevernom Jadranu lokalno će biti pljuskova i grmljavine uz mogućnost pojave tuče. Ponekog pljuska može biti tijekom srijede i u Dalmaciji, osobito u njezinoj unutrašnjosti. Uz intenzivnije pljuskove postoji vjerojatnost bujičnih poplava, ponajprije u urbanim sredinama. Pritom će i temperatura zraka biti niža nego početkom ovog tjedna.

Četvrtak će biti u znaku česte kiše i pljuskova s grmljavinom, lokalno izraženijih na Jadranu, uz prognoziranu 24-satnu količinu oborine mjestimice veću i od 50 mm (Slika 1). Važno je napomenuti da količina oborine neće biti ravnomjerno prostorno raspoređena tako da lokalni maksimumi mogu biti i znatno veći, a oborina u nekim mjestima može i sasvim izostati.

Slika 1. ALADIN-HR4 prognoza ukupne 24-satne količine oborine (mm) u razdoblju od 9. 6. 2022. u 00 UTC do 10. 6. 2022. u 00 UTC

Uz daljnji dotok hladnijeg zraka i jačanje vjetra sjevernih smjerova (Slika 2) u četvrtak i petak temperatura zraka će biti ispod lipanjskog prosjeka, uz veće odstupanje na kopnu.

Slika 2. ALADIN-HR4 prognoza udara vjetra na 10 m visine u petak ujutro (10. 6. 2022. u 06 UTC)

Prema trenutno dostupnim prognostičkim materijalima (Slika 3), u petak je u Jadranu izgledno produbljivanje ciklone zbog koje će još u Dalmaciji i na istoku zemlje biti vjerojatne nestabilnosti.

Slika 3. Prognoza prizemne sinoptičke situacije (polje tlaka zraka na razini mora (hPa) i atmosferske fronte) za 10. 6. 2022. godine u 12 UTC. Izvor: Deutscher Wetterdienst (DWD).

Za vikend stabilnije, sunčanije i toplije nego sredinom tjedna, no i dalje razmjerno vjetrovito.

Zbog promjene vremena i očekivanih opasnih vremenskih pojava savjetujemo redovito praćenje vremenske prognoze i upozorenja na našim mrežnim stranicama.