1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


O urbanim vrtovima i agrometeorologiji

Svečano otvaranje je odgođeno i bit će 22. 10. 2015.

DHMZ, 6. 10. 2015. - U neposrednoj blizini DHMZ-ovog meteorološkog opservatorija Maksimir u Mandlovoj ulici otvara se 7. 10. 2015. novi zagrebački urbani vrt. Povodom svečanog otvaranja agrometeorolog DHMZ-a, Marko Vučetić, održat će prigodno predavanje o koristima pravodobnih meteoroloških informacija u vrtlarstvu. Posebno će biti govora o mjerenjima temperature tla kao pokazatelju toplinskog stanja tla, važnog preduvjeta za uspješno klijanje i nicanje posijanog sjemena. Kvalitetne i pravodobne meteorološke informacije ne mogu uvijek spriječiti štete na usjevima no zasigurno ih mogu uvelike ublažiti i smanjiti.

Meteorološke informacije namijenjene poljoprivrednicima, voćarima i vrtlarima na DHMZ-u izdaje Služba za agrometeorologiju i dostupne su na mrežnim stranicama u sklopu rubrike Agrometeorologija te u agrometeorološkim prognozama u sklopu emisija HTV-a Plodovi zemlje i Regionalni dnevnik.

U rubrici Podaci/Agrometeorološki podaci izdaje se Agrometeorološko stanje u kojem se nalazi opis stanja vremena po regijama u Hrvatskoj u proteklih sedam dana, a agrometeorološke prognoze za četiri dana i izgledi vremena za dodatna tri dana možete pronaći u rubrici Prognoze/Posebne prognoze na poveznici Agrometeorološka prognoza. Posebno se izdaju karte ekstremne temperature, trajanja sijanja Sunca i ukupne oborine za područje Hrvatske za proteklih sedam dana, te sedmodnevni hod temperatura tla i zraka za 16 meteoroloških postaja DHMZ-a. Prilikom odabira vrste koja će se sijati ili saditi dobro je poznavati klimatske karakteristike kraja u kojem se nalazi poljoprivredno zemljište, a te su poljoprivrednicima vrijedne informacije sadržane u Klimatskom atlasu Hrvatske i rubrici Klima na mrežnim stranicama DHMZ-a.

Imate li dodatna pitanja iz domene agrometeorologije obratite se direktno našem dežurnom agrometeorologu na broj telefona 01/ 45 65 766 svaki radni dan od 9 do 16 sati.

Jeste li znali da se biljka na slici zove mrazovac? Biljka mrazovac, u narodu još poznata kao bezvrimenka, ime je dobila po tome što raste na nahladnijem dijelu livade (tamo gdje se najčešće pojavljuje mraz).