1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Nalet zime

DHMZ, 4. 4. 2021. - Nakon promjene početkom blagdanskog vikenda s kojom je osvježilo, lokalno bilo i izraženijih pljuskova te bure koja je obilježila i sam blagdan Uskrsa, ponedjeljak će donijeti mirnije i toplije vrijeme. No, pad tlaka zraka, jačanje jugozapadnjaka i juga najavit će novu promjenu koja svojom glavninom stiže u utorak.

Već kada smo se ponadali da smo se sasvim oprostili od zimskih uvjeta, oni će nas ponovno nakratko, ali naglo i izraženo zahvatiti.

Prognostička karta
Slika 1. ECMWF prognoza temperature i geopotencijala na 500 hPa plohi od 5. 4. u 18 UTC do 8. 4. 2021. u 06 UTC

Naime, sa sjeverozapada će se do naših krajeva tijekom utorka naglo spustiti veća količina hladnog i vlažnog zraka (slika 1.).

Promjena će već početi potkraj ponedjeljka i u noći na utorak s jačim naoblačenjem te oborinama prvo na sjeverozapadu i zapadu zemlje. Hladan zrak brzo će prodirati u niže slojeve atmosfere s jakim sjevernim i sjeveroistočnim vjetrom te jakom i olujnom burom (slika 2.). Stoga će kiša u unutrašnjosti, ali moguće i ponegdje duž obale, posebno sjevernog Jadrana, brzo prelaziti u susnježicu i snijeg. Ovako nagli prodori hladnog zraka uz prisustvo mlazne struje po visini često budu praćeni i grmljavinom, a ne može se isključiti mogućnost pojave tuče pa i pijavica. Nad Italijom će se stvoriti ciklona koja će se potom premještati dalje na jugoistok.

Prognostička karta
Slika 2. Aladin prognoza udara vjetra u utorak 6. 4. 2021. u 12 UTC

Lokalno će u razmjerno kratko vrijeme pasti veća količina oborine te će u unutrašnjosti nastati snježni pokrivač (slika 3.), posebno u gorju! Temperatura zraka past će za 10-tak stupnjeva u odnosu na ponedjeljak.

Prognostička karta
Slika 3. Debljina snježnog pokrivača, prognoza ECMWF modelom u srijedu 7. 4. 2021. u 06 UTC

Iako će oborine do srijede već posvuda uglavnom prestati te će se s burom razvedravati, druga polovina tjedna donijet će hladna jutra s čestim i jakim mrazom na kopnu, a ponegdje će ga biti i duž obale. U uvjetima kada su mnoge biljke već procvale to nikako nije dobra vijest te je potrebno koliko je god moguće zaštititi osjetljivo bilje.

Dnevna temperatura će od četvrtka izraženije rasti i prema vikendu će ponovno zavladati pravo proljetno vrijeme.

Detaljniju prognozu za dane pred nama možete naći na našim mrežnim stranicama i Twitter-u, a svakako pratite i upozorenja na opasne vremenske pojave!