1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Započeli radovi na prvom meteorološkom radarskom centru na Jadranu

DHMZ, 3. 9. 2021. - Prošli tjedan iznad Labina u Istri započela je izgradnja meteorološkog Radarskog centra Goli, katastarska općina Skitača. Izgradnja novog radarskog centra DHMZ-a financirana je sredstvima europskog strukturnog Projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH - METMONIC kojeg provodi DHMZ i čijom će se realizacijom osigurati pokrivenost cjelokupnog područja Hrvatske radarskim mjerenjima.

Nakon sanacije prilaznog puta ostvareni su svi preduvjeti za početak građevinskih radova na temeljima konstrukcije tornja prvog radara DHMZ-a na Jadranu kojim će se pratiti stanje atmosfere nad sjevernim Jadranom. Idućih tjedana se radovi nastavljaju izgradnjom popratne infrastrukture i okolnih objekata za smještaj pripadne opreme, a planirano je da Radarski centar Goli bude u funkciji od siječnja 2022. godine.

Na lokaciji Vrh Goli (539 mnv) bit će postavljen dvostrukopolarizacijski meteorološki radar Vaisala WRM 200 kojim će značajno poboljšati kvaliteta i dostupnost meteoroloških informacija potrebnih za izdavanje upozorenja na opasne vremenske pojave nad sjevernim Jadranom.

Uskoro će krenuti i izgradnja preostala dva meteorološka radarska centra na Jadranu (Debeljak kod Sukošana i Uljenje na Pelješcu). Izgradnjom ova tri nova radarska centra DHMZ-a osigurat će se pokrivenost cijelog Jadrana radarskim mjerenjima.

Svrha projekta METMONIC je uspostavljanje suvremenog i kvalitetnog sustava automatskih prizemnih meteoroloških postaja, oceanografskih plutača i daljinskih sustava mjerenja atmosfere što uključuje spomenuti sustav meteoroloških radara, na ukupno 450 postaja za 100 % pokrivenost teritorija Republike Hrvatske meteorološkim mjerenjima. Ukupna procijenjena vrijednost projekta je 343.914.506,50 kuna (45.251.908,75 eura), a financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj (85 %) i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (15 %).