1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - događanja


Obilježen Svjetski meteorološki dan i Svjetski dan voda

DHMZ, 22. 3. 2019. - Svečanost obilježavanja Svjetskog meteorološkog dana i Svjetskog dana voda u organizaciji DHMZ-a te partnerstvu s Geofizičkim odsjekom Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i Hrvatskim meteorološkim društvom održana je 21. ožujka 2019. u Zagrebu. Na svečanosti se okupilo oko 200 gostiju iz državnih, gradskih i partnerskih institucija, strukovnih i amaterskih udruga, te zaposlenici i umirovljenici DHMZ-a.

Pozdravnim govorom svečanost je otvorila ravnateljica DHMZ-a, dr. sc. Branka Ivančan-Picek. U govoru je istaknula značajne dosadašnje aktivnosti DHMZ-a, aktualnu provedbu strukturnih projekata METMONIC i AIRQ te planirani budući strukturni projekt – izgradnja nove zgrade DHMZ-a. Većina prisutnih meteorologa, oceanografa i seizmologa stasala je na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. O obrazovanju geofizičara i važnosti geofizičke struke za održivi razvoj društva govorila je pročelnica Geofizičkog odsjeka, izv. prof. dr. sc. Snježana Markušić. Svoje izlaganje završila je pozivom na Dan i noć na PMF-u, popularno znanstvenu manifestaciju PMF-a koja će se održati 5. travnja 2019. Predsjednik Hrvatskog meteorološkog društva dr. sc. Antun Marki predstavio je aktivnosti društva, dva prijavljena projekta na EU natječaje te najavio sljedeći znanstveno-stručni skup Meteorološki izazovi 7 u koji je planiran za 2020. godinu. Igor Čižmek, pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode govorio je realnosti klimatskih promjena, ulozi Ministarstva zaštite okoliša i energetike u ublažavanju posljedica i smanjivanju rizika od klimatskih promjena, kao i o ulozi DHMZ-a.

Nakon pozdravnih govora održana su popularno znanstvena predavanja vezano uz temu Svjetskog meteorološkog dana – Sunce, Zemlja i vrijeme te temu Svjetskog dana voda – Voda za sve.

Sunce je izvor energije koja pokreće sav život na Zemlji, upravlja vremenom, oceanskim strujama i hidrološkim ciklusom. O korištenju energije Sunca i ocjeni energetskog potencijala zgrada, kao i o proširenju mreže mjerenja UV indeksa u sklopu projekta METMONIC govorila je mr. sc. Melita Perčec Tadić, voditeljica Službe za klimatologiju.

Ozon ima dva lica. Ono dobro u stratosferi gdje nam pruža zaštitu od štetnog ultraljubičastog zračenja i ono loše ovdje gdje živimo, u prizemnom sloju atmosfere gdje se ponaša kao staklenički plin i veliki je zagađivač. Kakvo je stanje s ozonom u Hrvatskoj, kakvi su njegovi učinci na zdravlje i okoliš govorila je Damjana Ćurkov, meteorologinja u Sektoru za kvalitetu zraka. U sklopu predavanja predstavila je i predstojeće proširenje mreže postaja na kojima se mjeri ozon koje je predviđeno aktualnim projektom AIRQ.

Dostupnost pitkoj vodi je temeljno ljudsko pravo i stoga je tema ovogodišnjeg Svjetskog dana voda Voda za sve. Kornelija Macek, hidrologinja u Sektoru za hidrologiju govorila je o ulozi DHMZ-a u definiranja stanja i očuvanja vodnih resursa Republike Hrvatske, mjerenjima i motrenjima površinskih i podzemnih voda, te praćenju njihovih dugoročnih promjena što je posebno važno s obzirom na buduće klimatske projekcije.

Na svečanosti je predstavljena i nova knjiga Primijenjena znanstvena istraživanja u DHMZ-u. Istraživačka djelatnost u DHMZ-u ima tradiciju dugu preko 50 godina. Rezultati ovog dugogodišnjeg i predanog rada istraživača i stručnjaka DHMZ-a dokumentirani su u knjizi. O nastanku i značaju knjige govorila je glavna urednica knjige, Branka Ivančan-Picek.

Željka Pogačić iz Sektora za motrenje vremena i klime objavila je ovogodišnje zaslužne honorarne motritelje s klimatoloških, kišomjernih i fenoloških postaja DHMZ-a. Ova priznanja DHMZ dodjeljuje već 60 godina. Posebno priznanje dodijeljeno je najdugovječnijem motritelju Boži Kralju (gospodin Kralj ima 104 godine!), koji se u siječnju ove godine, nakon 67 godina neprekidnih motrenja, samoinicijativno povukao u više nego zasluženu motriteljsku mirovinu.

Formalni dio programa zaokružen je dodjelom priznanja Hrvatskog meteorološkog društva : dr. sc. Marjani Gajić-Čapka za životno djelo, Iris Odak Plenković za mladu meteorologinju, a Barbara Malečić dobila je studentsku nagradu.

Cjelovit program događanja s prezentacijama dostupan je ovdje.

Fotogalerija