Aplikacije


Uz razvoj informacija i upozorenja na opasne vremenske pojave koja su sastavni dio operativnih aktivnosti DHMZ-a, suradnja s različitim institucijama doprinijela je razvoju i drugih aplikacija potrebnih raznim gospodarskim subjektima i društvu u cjelini:

  • ANEMO-ALARM - Sustav je razvijen u suradnji s Hrvatskim cestama za upravljanje prometom s obzirom na opasnost za vozila zbog jakog vjetra. Program je u DHMZ-u operativan od rujna 2007.godine
  • HRT METEO - aplikacija za pametne telefone razvijena je u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom. Riječ je o jednostavnoj aplikaciji za praćenje vremenskih uvjeta. Među rijetkima je, možda i jedinstvena u ovomu dijelu Europe, jer omogućuje subjektivne meteorološke prognoze, i to ne samo za tekući i sutrašnji dan, nego i za dodatna tri dana unaprijed za čak osam većih područja u Republici Hrvatskoj.
  • Nautički informacijski servis (nIS) - aplikaciju za pametne telefone razvilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u suradnji s DHMZ-om u sklopu programa sigurnosti na moru i sprečavanja pomorskih nezgoda. Aplikacija uključuje redovne prognoze za nautičare Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a te numeričku vremensku prognozu visoke rezolucije ALADIN modelom. Aplikacija je razvijena kako bi korisnicima u svakom trenutku i na svakom mjestu na Jadranu bili lako dostupni podaci bitni za njihovu vlastitu sigurnost na moru i uz obalu te kako bi se na brz i jednostavan način moglo proslijediti bitne i detaljne podatke o uočenim pojavama lučkim kapetanijama i drugim službama sigurnosti plovidbe i suzbijanja onečišćenja mora, a posebice službi traganja i spašavanja na moru.