1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - zanimljivosti


Natječaj EUMETSAT-a za djecu i mlade: Gradimo satelite u Minecraftu

DHMZ, 17. 11. 2016. - Europska organizacija za eksploataciju meteoroloških satelita (EUMETSAT), pokrenula je natječaj za djecu i mlade pod nazivom Gradimo satelite u Minecraftu (Minecraft satellite-building competition).

Cilj je ovog natjecanja izgraditi najbolje modele satelita Sentinel-3 i Jason-3, ali i potaknuti natjecatelje da sami osmisle svoje satelite kao i sisteme za motrenje koji uključuju plutače, automatske postaje, robote i slično a pri čemu kao inspiracija može poslužiti i prikaz Svjetskog sustava za motrenje oceana (GOOS). Satelit Jason-3 motri površinu oceana i tako prikuplja podatke za vremensku prognozu i praćenje klime dok satelit Sentinel-3 bilježi temperaturu, razinu mora i boju oceana (koju između ostalog određuju i sićušne alge odnosno fitoplanktoni). Na natjecateljima je da odluče koliko će modela uključiti u natjecanje i iz kojih kategorija - već postojeći sateliti ili izmišljeni.

Natjecanje je otvoreno za sve u dobi od 6 do 16 godina koji će biti podijeljeni u 3 kategorije: 6-8 godina, 9-11 godina i 12-16 godina. žiri će pristigle radove procijeniti na temelju kriterija kao što su koncept, originalnost, tehnika, izvedba i prezentacija. Tu su i vrijedne nagrade za prvo (iPad Mini 4) i drugo mjesto (Raspberry Pi 3 starter kit), a izbor najboljih radova bit će prikazan i na stranicama EUMETSAT-ove Learning Zone.

Ukoliko se želite uključiti u natjecanje trebate, ako već niste, postati korisnik Minecrafta. Potom trebate kreirati startnu mapu koristeći sljedeći seed: 3366408241916580461. Tako ste stvorili vodeni svijet u kojem možete graditi svoje modele i sustave gdje god poželite: na kopnu, ispod zemlje i u moru samo pripazite da ne izlazite izvan granica startne mape. Modeli se izrađuju u kreativnom modu, možete raditi i u timu te koristiti razne alate za uređivanje mapa kao što su MCEdit, WorldEdit, VoxelSniper i slično. Ipak pripazite, ukoliko koristite teksture koje je kreirala neka treća strana (a ne postoje u Minecraftu), suci ih neće moći vidjeti pa ih je bolje izbjegavati. Naposljetku još samo trebate plasirati svoj rad (ili radove) na stranicu natjecanja preko odabranih screenshotova, a možete ostaviti i poveznice na dodatne fotografije i video-snimke preko kojih će biti vidljiv proces izgradnje satelita i/ili sustava.

Pozivamo vas da se pridružite ovom zanimljivom natjecanju koje će djeci školskog uzrasta i mladima približiti satelite, način motrenja oceana i izrade prognoza pomoću satelita, a time i osnove meteorologije i klimatologije.

Natjecanje je otvoreno do ponoći 1. travnja 2017., a radovi pristigli nakon tog roka neće biti prihvaćeni. Ukoliko vas je natjecanje zainteresiralo, dodatne informacije potražite ovdje.

Izvor: International Oceanographic Commission