1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Uspješno lansiran Jason-3

DHMZ, 18. 1. 2016. - Jučer je iz vojne zračne baze Vandenburg u Kaliforniji (SAD), u 19:42 po našem vremenu, uspješno lansiran satelit Jason-3. Ovaj vrlo važan polarni satelit rezultat je suradnje Europske organizacije za ekspolataciju meteoroloških satelita (EUMETSAT), Francuske svemirske agencije (CNES) i američke Nacionalne oceanografske i atmosferske službe (NOAA). Podaci satelita koristit će se za motrenje klime, operativnu oceanografiju i sezonske prognoze (npr. predviđanje intenziteta ciklona u tropima ili zime u umjerenim širinama).

Novi satelit zamjenit će Jason-2 i tako osigurati kontinuitet mjerenja podataka srednje razine mora, jedinstvenih klimatoloških podataka čija mjerenja su započela 1992. lansiranjem satelita Topex-Poseidon, a nastavili sateliti Jason-1 i Jason-2.

Jason-3 će također mjeriti oceanske valove i topografiju površine oceana što su važni ulazni podaci za numeričke modele stanja mora i oceanskih struja te će se primjenjivati i u operativnoj pomorskoj meteorologiji i oceanografiji.

Radi osiguranja dosljednosti mjerenja i klimatoloških podataka Jason-3 bit će kalibriran s Jasonom-2 prije nego što postane operativan.

Operativan rad satelita Jason-3 financirat će Europska unija kao prethodnicu budućoj misiji Copernicus Sentinel-6/Jason-C S i kao referencu misiji Sentinel-3.

Copernicus je novo ime GMES-a (Global Monitoring for Environment and Security) europskog programa za motrenje Zemlje.