1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Novi prozor u ekosustav oceana: lansiran Copernicus Sentinel-3A

DHMZ, 17. 2. 2016. - Jučer u 18:57 prema našem vremenu s kosmodroma Plesetsk u sjevernoj Rusiji Europska svemirska agencija (ESA) je lansirala satelit Copernicus Sentinel-3A. Riječ je o polarnom satelitu iz programa Copernicus. Satelit će prikupljati parametre za praćenje stanja površine mora i oceana kao npr. temperatura površine mora, boja površine, razina mora i debljina leda. Obzirom na veličinu oceane je izuzetno zahtjevno promatrati sa Zemlje stoga su podaci mjereni sa satelita dragocjen izvor informacija. Osim oceanografskih parametara, ovaj će satelit mjeriti temperaturu tla, koncentracije aerosola i pratiti boju kopna.

Podaci sa satelita koristit će se za oceanografsku i vremensku prognozu, gospodarenje pomorskim ekosustavima, nadgledanje kvalitete vode i onečišćenja, koristit će se za mapiranje pomorskog leda, usmjeravanje brodova i praćenje klime. Podaci prikupljeni za kopno koristit će se za mapiranje korištenja zemljišta, nadgledanje stanja vegetacije, mjerenje vodostaja rijeka i jezera te praćenje požara.

Osobito je značajno što će satelit prikupljati podatke temperature površine mora (engl. sea surface temperature) visoke preciznosti. Ovo je važna klimatska varijabla koja ukazuje na globalno zatopljenje i stoga je važna za praćenje klimatskih promjena.

Nakon lansiranja, puštanja u rad i rukovođenja satelitom prvih pet mjeseci, Europska organizacija za eksploataciju meteoroloških satelita (EUMETSAT) će od ESA-e preuzeti kontrolu nad satelitom i rukovoditi njime te će pod pokroviteljstvom EU za program Copernicus dostavljati pomorske podatke i pružati usluge korisnicima iz EU, zemalja članica EUMETSATA i šire.

Sentinel-3A je treći u seriji od 6 misija Sentinel koji su razvijeni za pružanje podataka o Zemlji za potrebe programa Copernicus. Satelit će djelovati sinkronizirano sa Suncem u polarnoj orbiti na visini od 815 km te će kružiti oko Zemlje 14 puta dnevno. Sljedeći satelit u toj seriji bit će Sentinel-3B koji će biti lansiran u 2017. godini.

Zajedno s budućim Sentinel satelitima postojat će usporedna mjerenja kroz 20 godina te će se na taj način dobiti dovoljno dugi vremenski nizovi značajni za proučavanja oceanografskih procesa na dužim vremenskim skalama.