1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - zanimljivosti


Održan stručni skup: 160 godina meteorološke postaje Hvar

DHMZ, 17. 10. 2018. − Povodom 160 godina osnutka meteorološke postaje Hvar održan je stručni skup 160 godina meteorološke postaje Hvar u Galeriji Arsenal u Hvaru 12. listopada 2018. Skup namijenjen stanovnicima grada i otoka Hvara organizirali su Grad Hvar, DHMZ i Hrvatsko agrometeorološko društvo (HAgMD).

U šest predavanja i pet postera prikazana je bogata hvarska meteorološka povijest te se sudionike skupa informiralo o budućim mogućim vremenskim događajima na hrvatskim otocima kao posljedicu klimatskih promjena. Na skupu su sudjelovale i prezentacije održale gošće dr. sc. Elisabeth Koch i dr. sc. Maja Žuvela-Aloise iz Središnjeg zavoda za meteorologiju i geodinamiku (ZAMG) iz Beča i dr. sc. Lenka Hájková iz Češkog hidrometeorološkog zavoda iz Praga.

U okviru predavanja prikazan je pregled aktivnosti na meteorološkoj postaji Hvar od osnutka meteoroloških motrenja poznatog prirodoslovca i meteorologa Grgura Bučića davne 1858. godine u sklopu tadašnje austrijske mreže meteoroloških postaja sve do današnjih dana. Malo je poznata činjenica da je upravo na osnovu Bučićevih podataka svjetski klimatolog Julius von Hann 1884. objavio Klimu grada Hvara (Klima von Lesina), što je prvi klimatski opis jednog hrvatskog grada ili područja ikada! Ovaj dugogodišnji niz meteoroloških podataka od neprocjenjive je vrijednosti i u svjetlu proučavanja utjecaja klime i klimatskih promjena na sve gospodarske djelatnosti na otoku Hvaru. Za trajnu uspomenu na spomenutu obljetnicu objavljen je Zbornik sažetaka na hrvatskom i engleskom jeziku.

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) je prepoznala kvalitetu hvarske postaje i dodijelila joj status stoljetne postaje što znači proglasila ju nezamjenjivom intelektualnom baštinom čovječanstva. Kriteriji za izbor bili su vrlo strogi. Iz Hrvatske, tri su postaje do sada dobile to priznanje: Hvar, Gospić te Zagreb-Grič. Dakle, meteorološka postaja Hvar nalazi se u skupini od 60 postaja u cijelom svijetu kojima je priznat status stoljetnih postaja.

U 160 godina rada postaje brojni motritelji savjesno su obavljali opažanja i mjerenja, ali i bilježili mnoštvo zanimljivih događaja, od polarne svjetlosti, nevremena, pada meteora, potopljenih brodova do epidemija bolesti. Danas je naš pogled upućen prema budućnosti i odgovorima na izazove koji nas očekuju. No, nema budućnosti bez poznavanja prošlosti stoga je kratak uvid u prošlost i poveznica s budućnošću bila i svrha ovog stručnog skupa.